Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vag Johnson undvek raka svar under debatt

Boris Johnson är storfavorit till att inom ett par veckor ta över som Konservativa partiets ledare i Storbritannien och därmed också ersätta Theresa May som landets premiärminister.
Under en debatt mot sin rival, utrikesminister Jeremy Hunt, vägrade Johnson svara på flera frågor.
Storbritannien • Publicerad 10 juli 2019
Boris Johnson och Jeremy Hunt, kandidaterna till partiledarskapet i det brittiska Konservativa partiet och därmed till posten som landets premiärminister, möttes i en tv-sänd debatt på tisdagskvällen.
Boris Johnson och Jeremy Hunt, kandidaterna till partiledarskapet i det brittiska Konservativa partiet och därmed till posten som landets premiärminister, möttes i en tv-sänd debatt på tisdagskvällen.Foto: Stefan Rousseau/PA/AP

Johnson har varit stenhård på att brexit måste ske vid slutdatumet den 31 oktober vare sig det finns ett utträdesavtal med EU eller inte. Men vid tisdagens debatt, sänd i tv-kanalen ITV, vägrade Johnson svara på Hunts fråga om han tänker avgå som premiärminister om inte utträdet sker vid slutdatumet.

– Jag tycker att det är mycket, mycket viktigt att inte tänka på några omständigheter där vi skulle misslyckas med att komma ut ur EU den 31 oktober. Jag vill inte ge EU utsikterna att de skulle kunna främja min avgång genom att vägra att komma överens om en uppgörelse, sade Johnson.

Annons

De cirka 160 000 medlemmarna i partiet har fått sina röstsedlar och ska senast den 22 juli ha röstat på vem de vill ha som partiledare och därmed också som ny premiärminister. Resultatet ska offentliggöras dagen därpå.

"Fullständigt bisarrt"

Ett av Mays stora brexitproblem har varit att parlamentet är djupt splittrat, även internt bland ledamöter från Konservativa partiet.

Johnson har tidigare sagt att han ska avkräva alla blivande ministrar ett åtagande om att regeringen ska driva igenom brexit oavsett om utträdesavtalet finns eller inte.

Men i debatten svarade han inte heller på frågan om han är redo att upplösa parlamentet för att tvinga igenom en så kallad hård brexit (utan avtal). I stället säger han sig hålla alla valmöjligheter öppna.

– Jag anser att det vore fullständigt bisarrt i det här skedet av förhandlingarna att Storbritannien, ännu en gång, försvagar sin egen ställning.

Jeremy Hunt klargjorde däremot att han inte skulle upplösa parlamentet.

Attack av Hunt

Hunt attackerade Johnsons allmänna vaghet under debatten.

– Eftersom Boris aldrig svarar på frågorna har vi absolut ingen aning om hur hans premiärministertid skulle vara, sade Hunt.

London har i dagarna hamnat i ett bråk med Washington sedan den brittiske USA-ambassadören Kim Darrochs anteckningar, enbart avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen, läckt ut till pressen. Där beskrivs USA:s president Donald Trump som "oduglig" och hans regering som "unikt dysfunktionell" – och Trump var inte sen att svara med nedsättande kommentarer på Twitter om både Darroch och Theresa May.

Jeremy Hunt har fördömt läckan men försvarat ambassadören och anser det självklart att han ska få sitta kvar.

Darrochs öde oklart

Annons

Men Johnson ville heller inte svara på om Darroch blir kvar i Washington om han själv blir premiärminister.

– Jag kommer inte att vara så förmäten att tro att jag kommer att vara i en position (att bestämma det), svarade han.

Johnson sade att Trump dragits in i ett brittiskt politiskt gruff samtidigt som han menade att Trump inte nödvändigtvis har gjort rätt.

– Men låt oss klargöra att vår relation med USA är av stor betydelse.

– Jag har mycket goda relationer med Vita huset. Det är mycket viktigt att vi ska ha en nära vänskap, ett nära partnerskap med Förenta staterna, fortsatte Johnson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons