Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Joe Biden svänger om kontroversiell abortlag

USA • Publicerad 7 juni 2019
Joe Biden. Arkivbild.
Joe Biden. Arkivbild.Foto: John Bazemore/AP/TT

I mer än 40 år har det varit olagligt att använda amerikanska skattepengar till aborter. Den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden har varit senator i över 30 år och röstat till stöd för "Hyde amendment" tiotals gånger. Men nu byter han ståndpunkt.

På Twitter skriver Biden, en 76-årig katolik som personligen är mot abort, att kvinnors rättigheter och hälsovård är under attack på ett sätt som hotar rasera alla de framsteg som gjorts de senaste 50 åren.

Annons

"Om jag tror att sjukvård är en rättighet, och det gör jag, så kan jag inte längre stötta en lag som gör den rättigheten beroende av vilket postnummer man har."

Lagtilläggets kritiker anser att det diskriminerar kvinnor med låg inkomst eftersom det förbjuder att statliga sjukvårdsförsäkringar som Medicaid betalar aborter, om graviditeten inte hotar mammans liv eller är resultatet av våldtäkt eller incest.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons