Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Invandringspolitiken– en dansk gordisk knut

Invandringspolitiken är den gordiska knuten i de danska regeringsförhandlingarna.
Hur stora eftergifter kan Socialdemokratiet göra för lösa upp den?
Danmark • Publicerad 13 juni 2019
Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen är inne på sin åttonde förhandlingsdag med de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Frederiksen har en förhoppning om att få leda en dansk S-regering i minoritet. Arkivbild.
Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen är inne på sin åttonde förhandlingsdag med de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Frederiksen har en förhoppning om att få leda en dansk S-regering i minoritet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Inte lätt och inte snabbt". Det var vad Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen sade dagen efter folketingsvalet den 5 juni sedan hon fått uppdraget att leda de danska regeringsförhandlingarna.

Åtta dagar efter valet har Danmark ännu ingen regering, men under onsdagen avslutade Socialdemokratiet och de röda stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten den första förhandlingsrundan på Christiansborg. Nu flyttar förhandlingarna tillfälligt till Bornholm där Folkemødet – Danmarks svar på Almedalen – pågår 13–16 juni.

Annons

– Jag tror inte att vi har en regering varken den här eller nästa vecka, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.

Slopa ö för kriminella?

Klimatet, välfärdsfrågor och ekonomin har de senaste dagarna varit uppe på förhandlingsbordet. Liksom invandringspolitiken, som är den stora vattendelaren.

– Det är den gordiska knuten och det är inom det området som markeringarna var som allra skarpast inför valet, säger Rune Stubager.

Alla tre stödpartier vill se lättnader inom den åtstramade invandringspolitik som har förts i Danmark på senare år.

TT: Hur stora lättnader kan Socialdemokratiet, som gick på val med en stram invandringspolitik, göra inom området för att blidka stödpartierna?

– I ett första utgångsläge inga. Oavsett vad de gör på den fronten kommer de snabbt att få kritik av Venstre, Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige. Vad de än kommer att ge bort i invandringspolitiken kommer det att påpekas att de inte håller sina löften till väljarna.

Stubager pekar dock på att det kan finnas ett visst utrymme för Mette Frederiksen.

– Även borgerliga partier pratade i valkampen om vissa lättnader, säger han.

Exempelvis nämner han den kontroversiella planen för att sätta kriminella personer – som inte kan utvisas – på den lilla danska ön Lindholm.

– Den idén kan nog Socialdemokratiet överge utan att det vållar för stora problem. Frågan om Lindholm har varit av symbolkaraktär och det har varit stora protester från lokalbefolkningen.

Troligt med enpartiregering

Annons

Radikale Venstre, som är marginellt störst bland stödpartierna, har tydligt sagt att de inte kommer att rösta igenom en socialdemokratisk enpartiregering om de inte får inflytande i invandringspolitiken och gehör för vissa ekonomiska krav.

– Radikale Venstre ser sig som ett tungt mittenparti. Det är partiet när det kommer till ekonomin, men inom invandringsfrågan är det ett vänsterparti. Deras stora utmaning är att få igenom en borgerlig ekonomisk politik genom att gå över till den andra (röda) sidan.

TT: Kommer stödpartier att bjudas in i regeringen av Socialdemokratiet?

– Det är troligt att det blir en enpartiregering, men det är också ett kort som kan komma med i spelet, säger Rune Stubager.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons