Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Invånare i utsatta områden har kartlagts

Samhälle • Publicerad 10 juni 2019
Älvsjö i Stockholm finns med på polisens lista över utsatta områden. På bilden syns polispatruller vid Älvsjö station. Arkivbild.
Älvsjö i Stockholm finns med på polisens lista över utsatta områden. På bilden syns polispatruller vid Älvsjö station. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Det är stora skillnader mellan de 556 000 invånarna i Sveriges i 60 utsatta områden, och de i resten av landet, visar en kartläggning av stiftelsen The Global Village som presenteras på Dagens Nyheters debattsida.

Nästan 8 procent av invånarna i de utsatta områdena är öppet arbetslösa, jämfört med drygt 3 procent i övriga Sverige, enligt siffror som SCB har tagit fram.

Annons

För personer i åldern 20–64 är medianinkomsten 205 000 kronor om året, samtidigt som medianinkomsten i icke utsatta områden ligger på 321  000 kronor. Drygt 13 procent av hushållen i de 60 områdena har någon form av ekonomiskt bistånd.

Var tredje pojke i ett utsatt område går ut årskurs nio utan behörighet till gymnasiets yrkesprogram, och färre än hälften av samtliga elever i utsatta områden som påbörjar gymnasiet har tagit studenten efter fyra år, enligt rapporten.

I de utsatta områdena är drygt tre av fyra bostäder hyresrätter. I resten av Sverige är situationen den omvända med drygt en av fyra bostäder som är hyresrätter. Boytan är därtill i genomsnitt 15 kvadratmeter mindre i de utsatta områdena.

Tre av fyra har utländsk bakgrund.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons