unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Internt regeringsgräl om migrationen

Statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att Sverige behöver färre asylsökande har orsakat öppet gräl i regeringen.
Vice statsminister – Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin – anser att uttalandet får stå för Socialdemokraterna, inte regeringen.
Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP och statsminister Stefan Löfven (S) har olika syn på migrationspolitiken. Arkivbild.
Miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP och statsminister Stefan Löfven (S) har olika syn på migrationspolitiken. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Under ett besök i Skåne på onsdagen sade Stefan Löfven att Sverige behöver ha färre asylsökande och en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sade statsministern till Sydsvenskan och HD.

– Sverige tar – och har tagit – ett oproportionerligt stort ansvar i förhållande till vår befolkning. Egentligen ska antalet asylsökande som kommer till Sverige motsvara vår del av EU. I förhållande till vår folkmängd behöver vi ha färre asylsökande.

S-politik

Redan i maj förra året sade Stefan Löfven samma sak i samband med att Socialdemokraterna presenterade sin nya, skärpta migrationspolitik inför valet 2018. Om Sverige skulle ta emot flyktingar i proportion till folkmängden, skulle det innebära ungefär en halvering med dagens förhållanden.

Det som nu retar upp Miljöpartiets båda språkrör Isabella Lövin och Per Bolund är att Stefan Löfven talar om "vi" som om det vore regeringens linje.

"(S) har sin politik", skriver Lövin på Twitter.

"Stefan Löfven citeras i Sydsvenskan med att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar än vi gör i dag. Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens", skriver Per Bolund i ett inlägg på Facebook.

Migrationspolitiken är en känslig fråga för MP, som i samband med att många flyktingar kom hit 2015 gick med på att skärpa regeringens asylpolitik till EU:s miniminivå.

Som S-ledare

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander skriver i en kommentar till TT att det Löfven säger till Sydsvenskan har varit S-politik sedan maj 2018.

"I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och han svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken", skriver han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserar regeringen på Facebook:

"En regering kan inte låtsas stå för två helt olika politiska linjer samtidigt. Stefan Löfven måste därför klargöra vem som bestämmer i den svenska regeringen. Vilken invandringspolitik är det som gäller? Bestämmer statsminister Stefan Löfven som i går kväll lät meddela att invandringen till Sverige ska halveras? Eller bestämmer vice statsminister Isabella Lövin som omedelbart gick ut och korrigerade sin chef?", skriver Kristersson.

Migrationspolitiken är särskilt aktuell just nu, eftersom regeringen nyligen kallat till samtal mellan alla åtta riksdagspartierna. Samtalen i kommittén ska leda fram till hur den framtida migrationspolitiken ska se ut.

Läs mer

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Blekinge

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Skyddsjägaren: ”Vi kommer att skjuta runt 30-40 grisar”

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

Näringsliv

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

”Det här är den bästa dagen”

Snart öppnar nya leksaksaffären

Näringsliv

Snart öppnar nya leksaksaffären

Duo satsar på flera butiker

Bostad: Mjällbys förre storstjärna säljer hus i Hällevik

Bostad

Bostad: Mjällbys förre storstjärna säljer hus i Hällevik

Så mycket fick köparna betala

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Brott

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Hittades genom dna-prov