Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virusåtgärder och inreseförbud kvar länge

Regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige från länder utanför Schengenområdet med 30 dagar.
Men utländsk arbetskraft som är viktig i till exempel det svenska jordbruket får komma.
Coronaviruset • Publicerad 16 april 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Patrik Engström, chef för gränspolissektionen, meddelar att inreseförbudet till Sverige från länder utanför EU förlängs.
Inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Patrik Engström, chef för gränspolissektionen, meddelar att inreseförbudet till Sverige från länder utanför EU förlängs.Foto: Ali Lorestani/TT

Beskedet gavs på en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och chefen för gränspolisen, Patrik Engström.

Där kom också statsministern med ett mer allmänt budskap om hur länge virusåtgärder kan tänkas ligga kvar i Sverige.

Lättar inte

Annons

– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira första maj. Håll kvar tanken på att det här inte handlar om dig utan om allas väl och ve. I resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra, säger Löfven som tackade alla som tog ansvar och stannade hemma under påsken.

På frågan hur länge restriktionerna i Sverige ska gälla säger statsministern att det handlar om månader.

– Det går inte att säga hur länge, men det är bättre att mentalt ställa in sig på månader, det handlar inte om veckor. Det handlar om att plana ut kurvan, sjukvården kommer då att orka med, men det kommer att ta längre tid, säger Löfven.

Beslutet om inreseförbudet ligger i linje med EU-kommissionens rekommendationer och gäller i huvudsak personer utanför EU som vill resa in i Sverige. Det gäller inte EU-medborgare och personer med särskilt viktiga skäl att resa in i Sverige eller svenskar som reser hem, uppger inrikesminister Mikael Damberg.

– Det är viktigt att vi fortsätter att agera samordnat i EU för att hindra smittspridningen. Det här är en exceptionell åtgärd och jag hoppas att den blir kortvarig, säger Damberg.

Öppet för lantarbetare

Regeringen understryker att utländska arbetare som ska arbeta i jordbruket får resa hit. De flesta bor i andra EU-länder. Men det finns också personer som reser till säsongsjobb från länder utanför EU.

– Det är en liten del av de säsongsanställda som vi talar om och som skulle kunna få komma hit, enligt gränspolisens tolkning, om man har en viktig funktion för livsmedelsförsörjningen, säger inrikesministern.

Patrik Engström framhåller att gränspolisen sedan några veckor har gjort klart att säsongsarbetare i jordbruk, samt bärplockare, är undantagna från inreseförbud.

Lantbrukarnas riksförbund har varnat för att det annars fattas uppemot 8 000 personer för att klara odling, skörd och mjölkproduktion i normal skala. Det är jobb som vanligen inte kan fyllas med inhemsk arbetskraft, det är slitsamma jobb med relativt låga löner.

Enligt Patrik Engström har polisen under de veckor inreseförbudet gällt hittills stoppat ett 60-tal personer.

Fakta: Inreseförbudet

Den 17 mars beslutade regeringen att förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Inreseförbudet tillkom på rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen för att hindra spridning av coronaviruset.

Förbudet förlängs nu till den 15 maj.

Svenska medborgare omfattas inte av förbudet.

Förbudet gäller inte för resor inom EU.

EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd här får resa in i för att komma till sina hem.

Personer med särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige resa in. Det kan gälla hälso- och sjukvårdspersonal, personal som transporterar varor eller personer med starka familjeskäl.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons