Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inlåsta imamer överklagar beslut

Tre av de totalt sex män med kopplingar till muslimska samfund som har tagits i förvar för att utvisas överklagar utvisningsbesluten, uppger deras advokater för
En av männens advokat kallar anklagelserna för vaga och allmänt hållna.
Brott • Publicerad 3 juli 2019
Totalt sitter sex personer med kopplingar till muslimska samfund i Sverige i Migrationsverkets förvar. Arkivbild.
Totalt sitter sex personer med kopplingar till muslimska samfund i Sverige i Migrationsverkets förvar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är väldigt svårt att försvara sig mot dem och lagstiftaren har ju gett Säpo en oerhörd makt här att diktera villkoren i en process som är allt annat än rättssäker, säger Joakim Johansson till Ekot.

Säpo grep sex personer under våren med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Migrationsverket har, på begäran av Säpo, fattat beslut om utvisning i fem av de sex fallen. Samtliga sex män har starka kopplingar till svenska muslimska samfund och flera av dem har varit verskamma som imamer.

Annons

Deras advokater har tidigare kritiserat rättsprocessen och kallat den för osäker.

Säpo har kommenterat händelserna med att myndigheten har intensifierat sitt arbete mot vad man kallar extremistmiljöer och hänvisar till lagstiftningen.

– Nu använder vi den i ett antal konkreta fall som handlar om personer i den våldsbejakande islamistiska miljön där vi menar att de här personerna genom sitt sätt att förkunna och sprida motivation till radikalisering har lyckats och att det har gett påverkan på andra sätt att följa deras uppmaningar, säger Säpochefen Klas Friberg till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons