Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inget land uppnår jämställdhetsmål

Världens länder håller inte tidplanen för att uppnå FN:s globala utvecklingsmål gällande jämställdhet, enligt en ny .
Sverige hamnar på plats tre i rankningen över jämställdhetsarbetet i världens länder, men det är inte tillräckligt för att nå målet till år 2030.
Världen • Publicerad 5 juni 2019
Inget land håller tidplanen för att nå FN:s globala utvecklingsmål gällande jämställdhet. Arkivbild.
Inget land håller tidplanen för att nå FN:s globala utvecklingsmål gällande jämställdhet. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

År 2015 antog FN:s medlemsstater 17 utvecklingsmål till år 2030. Målen omfattar områden som utbildning, klimat och jämställdhet.

För att uppnå jämställdhetsmålen krävs bland annat att diskriminering och våld mot kvinnor upphör samt stopp av barnäktenskap och könsstympning.

Annons

– Vi misslyckas med att uppfylla löften om jämställdhet för miljarder flickor och kvinnor, säger Alison Holden, chef för Equal Measures 2030, som har sammanställt rapporten.

– Ännu mer oroande är att 1,4 miljarder flickor och kvinnor bor i länder som fick väldigt lågt resultat i undersökningen, säger Holden.

129 länder har listats i undersökningen som att rika länder i norra Europa gjorde mest framsteg medan fattiga eller krigsdrabbade länder hamnade på efterkälken.

Inget land har uppnått jämställdhetsmålen. Den globala genomsnittliga poängen hamnar på 65,7 av 100.

Danmark toppar listan följt av Finland, Sverige, Norge och Nederländerna. I botten av listan återfinns Niger, Jemen, Kongo, Kongo-Kinshasa och Tchad.

Resultatet visar att det finns en brist på politisk vilja att investera i jämställdhetsarbetet, enligt Anne-Birgitte Albrectsen från organisationen Plan International, som har medverkat till rapporten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons