Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen gulorange fest i VM-semin: "Tråkigt"

VM-semifinalen mellan Sverige och Nederländerna blir kanske inte någon större supporterfest.
Höga hotellpriser och långa resvägar gör att båda länderna ser ut att ha som minst publikstöd när det gäller som mest.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2019
Det kanske inte blir något orange publikhav när Nederländerna möter Sverige i VM-semifinalen i Lyon.
Det kanske inte blir något orange publikhav när Nederländerna möter Sverige i VM-semifinalen i Lyon.Foto: François Mori/AP/TT

Nederländerna har haft ett enormt supporterfölje under fotbolls-VM i Frankrike. I lördagens VM-kvartsfinal mot Italien (2–0) i Valenciennes var minst 15 000 av arenans 22 600 åskådare nederländare.

– Så här långt har vi varit lyckligt lottade att vi spelat i norra Frankrike. Att spela inför alla nederländare i Valenciennes var bara fantastiskt. Vi får så mycket energi av det, även under spelets gång, som i en tuff match som den mot Italien. I andra halvlek kunde man höra våra fans och man fick en speciell känsla, säger stjärnanfallaren Vivianne Miedema.

Ingen besvikelse

Annons

Men i kvällens semifinal mot Sverige i Lyon ser den orangea delen av publiken ut att bli drygt 12 000 åskådare färre: mellan 2 500–3 000 nederländska supportrar väntas till matchen. Att turneringen flyttat ned till sydöstra Frankrike samt dyra och få lediga hotellrum i Lyon – som är värd för tre av VM:s fyra avslutande matcher – anses som de primära orsakerna till publiktappet.

TT: Är det en besvikelse?

– Nej, vi är förvånade över att nästan 3 000 personer kommer, på en arbetsdag och trots en elva–tolv timmar lång bilkörning. För två år sedan kunde vi aldrig ha drömt om att det skulle hända, säger Nederländernas presschef Anja van Ginhoven.

2017 vann Nederländerna EM-guld på hemmaplan och nationen, som länge varit känd som ett storlag på herrsidan, blev en maktfaktor även på damsidan. Daniel Dwarswaard, journalist på Rotterdambaserade tidningen Algemeen Dagblad, håller med van Ginhoven om att nederländsk damfotboll upplevt ett enormt lyft. Men han tycker att skillnaderna mot herrfotbollens kultur är stora.

Fortfarande motstånd

– Det är en annan typ av publik. Det är inte den typiska nederländska fotbollssupportern som tittar på det här. De som älskar herrfotboll är fortfarande inte så entusiastiska över det här damlaget, säger han.

TT: Är det fortfarande så?

– Det har skett en liten förändring, men det är i princip fortfarande på det sättet, säger han och tillägger:

– Men många gillar det, det är vänskapligt och lugnt och inga problem.

Sverige, som har haft över 2 000 supportrar på två av fem VM-matcher hittills, väntas ha mellan 600–1 000 svenska supportrar på Stade de Lyon. Arenan har en kapacitet på 57 900.

"Är du galen"

– Det är klart att det är lite tråkigt att det är så. Vi hade ju så klart velat ha 10 000 pers här nere, säger Christoffer Lund, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Annons

Även om både Sverige och Nederländerna ser ut att ha mindre stöd på läktarplats än tidigare under VM är båda länderna nöjda med uppslutningen under mästerskapet. Och journalisten Daniel Dwarswaard är tydlig i sin analys om damfotbollens framfart.

– Om du hade sagt till mig för fyra år sedan, under VM i Kanada, att det skulle vara uppemot 20 000 nederländare i Valenciennes hade jag sagt "är du galen, dra härifrån", "skoja med dig själv och inte med mig". Det är kul att få uppleva, säger han.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons