Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inga häxkonster i Swaziland – punkt!

Swaziland • Publicerad 10 juli 2019
Magi och häxkonst har ingen plats i kung Mswati III:s Swaziland. Arkivbild.
Magi och häxkonst har ingen plats i kung Mswati III:s Swaziland. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

"Regeringen kommer inte att tillåta voodootävlingen – punkt!"

Det beskedet lämnar styret i Swaziland – en absolut monarki med kung Mswati III som högste ledare – i ett uttalande som förbjuder en planerad magi- och häxkonsttävling i landets andra stad Manzini.

Annons

"Regeringen kan inte stillatigande se på medan invånarna i det här landet exponeras för olagliga och bisarra förehavanden som har potential att förgifta deras sinnen", fortsätter uttalandet, som hänvisar till att häxkonst varit förbjudet sedan 1889.

I dagstidningen Times of Swaziland menar dock arrangören Africa Gama att den tidigare kungen Sobhuza II, som gick bort 1982, minsann skulle ha tillåtit tävlingen.

– Kungen var bekymrad över onödig konkurrens bland helare så han sammankallade dem så att de kunde demonstrera sina förmågor, säger Africa Gama.

– Jag tävlade mot traditionella helare, läkare och profeter från hela världen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons