Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hundratals sällsynta paddor till Öland

Öland har fått ytterligare tillskott av den sällsynta grönfläckiga paddan.
Närmare bestämt 200 vuxna paddor och mer än 1000 yngel har satts ut – med hopp om att ön ska återfå sina fridlysta invånare på riktigt igen.
Natur • Publicerad 11 juli 2019
Den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Arkivbild.
Den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

– Ja, förhoppningen är att vi får i gång en liten population som med hjälp av stödutsättningar kan bli större och livskraftig, säger Kristofer Försäter som är ansvarig djurvårdare för den grönfläckiga paddan på stiftelsen Nordens Ark, till TT.

Återställa mark

Genom åren har tusentals rödlistade paddor satts ut på Öland, och återigen var det nu dags för utsättning vid Högby hamns fågelskyddsområde på nordöstra sidan av ön. Flera paddor, både yngel och vuxna, har satts ut på platsen som en gång i tiden hyste en naturlig population.

Annons

Arbetet med att få tillbaka den sällsynta paddan på Öland har pågått sedan 2003, ett projekt som sker i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar. Områden som kan vara attraktiva för paddan att leva på har gjorts i ordning.

– Man har restaurerat miljöerna som blivit förstörda av övergödning och igenväxning, säger Kristofer Försäter och fortsätter:

– Flera markägare har gått med på de här åtgärderna för att återställa markerna.

Många dör

Kristofer Försäter hoppas på en utsättning paddor till innan vintern är här. Men hur går det då för de grönfläckiga paddorna som sätts ut på Öland? Klarar de sig?

Mängden som sätts ut kan låta stor, men faktum är att många har svårt att överleva, berättar han.

– Vi vet att det finns paddor som klarat sig sen tidigare utsättningar, men varje år vet vi att paddor kommer att dö, dels under vintern och dels på grund av predatorer.

Trots tuffa förutsättningar så har Kristofer Försäter vid den senaste utsättningen i Högby hamn faktiskt observerat några gamla paddor från tidigare utsättningar.

– Ja, minst ett tiotal har klarat våren. Vi har också rapporter om hanar som spelar i dammarna. Men det är svårt att inventera – man får göra en uppskattning.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons