Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hundratals fängelsedömda smiter undan straff

Samhälle • Publicerad 7 juni 2019
Den slutna anstalten i Mariefred. Arkivbild
Den slutna anstalten i Mariefred. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Det svenska rättssystemet misslyckas många gånger med att straffa dömda brottslingar. För närvarande är drygt 700 personer efterlysta efter att de smitit från sina fängelsestraff, rapporterar Dagens Nyheter.

Om de lyckas hålla sig undan tillräckligt länge så preskriberas brottet och de kan röra sig fritt i samhället igen. De riskerar heller inga extra påföljder för att de inte fullföljt sina straff.

Annons

– Att se till att domarna blir verkställda är en av Kriminalvårdens viktigaste frågor, men det är en polisiär fråga vilka resurser om läggs på att leta rätt på de här personerna, säger Lisa Gezelius, sektionschef på Kriminalvårdens rättsenhet.

Sedan 2009 har omkring hundra brott om året preskriberats. I majoriteten av fallen rör det sig om mindre allvarliga brott, men en del av fallen handlar om grova brott som sexuellt utnyttjande av barn, grov våldtäkt och människosmuggling. Den kortaste preskriptionstiden är fem år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons