Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hotande moln över tillväxt i EU

Brexit och internationella handelsspänningar kastar mörka skuggor över den europeiska ekonomin.
Men än så länge pekar siffrorna uppåt.
Ekonomi • Publicerad 10 juli 2019
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici och eurokommissionären Valdis Dombrovskis. Arkivbild.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici och eurokommissionären Valdis Dombrovskis. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

För varje EU-land väntas ekonomisk tillväxt under 2019, konstaterar EU-kommissionen i sin ekonomiska sommarprognos.

– För tillfället fortsätter den europeiska ekonomin att stå emot, trots ett mindre gynnsamt internationellt läge, säger finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Totalsiffrorna är därför oförändrade jämfört med vårprognosen: 1,4 procents tillväxt i hela EU och 1,2 procent i euroländerna. De största skillnaderna finns i öst där länder som Ungern, Rumänien, Kroatien och Litauen nu knuffas upp rejält vad gäller uppskattad tillväxt i år.

Även för Sverige tror kommissionen nu på en större tillväxt än tidigare. Sommarprognosen pekar på en uppgång med 1,7 procent i år, mot en gissning på 1,4 procent så sent som i början av maj. Nästa år siar EU-kommissionen om en tillväxt på 1,5 procent i Sverige.

Mörka moln syns samtidigt vid horisonten. Handelsspänningarna mellan USA och Kina och mellan EU och USA väcker oro, liksom den fortsatta osäkerheten kring brexit.

"På hemmaplan inom EU utgör ett brexit utan något avtal en allvarlig riskfaktor", säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons