Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon är kvinnan som kan ta över efter Juncker

Som tysk försvarsminister har hon varit en av Angela Merkels närmast allierade.
Nu kan Ursula von der Leyen återvända till sin barndoms Bryssel – den här gången som EU-kommissionens ordförande.
EU • Publicerad 2 juli 2019
Ursula von der Leyen, tysk försvarsminister och Europeiska rådets förslag till ny ordförande för EU-kommissionen. Arkivbild.
Ursula von der Leyen, tysk försvarsminister och Europeiska rådets förslag till ny ordförande för EU-kommissionen. Arkivbild.Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Uppdraget må vara nytt, men Bryssel är känd mark för Ursula von der Leyen, som EU-ländernas ledare vill se som EU-kommissionens nästa ordförande efter Jean-Claude Juncker.

I egenskap av tysk försvarsminister har hon varit en frekvent besökare både på Natohögkvarteret och på EU:s försvarsministermöten. Men von der Leyens koppling till den belgiska huvudstaden har en längre historia än så – hon är född här, som dotter till Ernst Albrecht, veteran inom tyska Kristdemokraterna och kabinettschef i den första EU-kommissionen. Och snart kan flyttlasset alltså gå tillbaka.

Sober stil

Annons

Kristdemokraten von der Leyen är en nära förtrogen till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Precis som sin chef anses hon vara en eftertänksam politiker som gärna undviker stora gester. Det har dock inte hindrat henne från att fälla syrliga omdömen om exempelvis USA:s president Donald Trump, vars hetlevrade personlighet i allt väsentligt är motsatsen till von der Leyens sobra och något kyliga stil. Under säkerhetskonferensen i München 2017 riktade hon en skarp pik mot Vita huset, efter ett av Trumps många utfall mot Nato.

– Våra amerikanska vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på den europeiska sammanhållningen, sade hon då, ett budskap som återkom i andra ordalag även vid årets konferens.

Första kvinnan

von der Leyen är sedan 2013 den första kvinnan på tyska försvarsministerposten. Under hennes tid har Tyskland fortsatt den säkerhetspolitiska kursändring som inleddes före hennes tillträde, där man försökt spela en mer aktiv roll i omvärlden.

Alla är inte nöjda med von der Leyens insatser. "Den sämsta försvarsministern sedan Tysklands återförening", har den socialdemokratiske toppolitikern Thomas Oppermann sagt. Även i sina egna led fick hon hård kritik 2017, efter en skandal som kretsade kring en högerextrem officer som planerat ett terrorattentat. Sedan en svastika hittats på hans garnison gav von der Leyen order om att alla militäranläggningar i Tyskland skulle sökas igenom efter föremål med nazikoppling, samtidigt som hon konstaterade att försvaret hade ett "attitydproblem", något som inte togs emot väl.

Djupa splittringar

Som kommissionsordförande skulle von der Leyen dels behöva hantera sin amerikanske motpol Donald Trump och den inflammerade relationen mellan Bryssel och Washington, dels behöva verka som en enande kraft i ett Europa med djupa splittringar. Ett tufft jobb – då skadar det inte att vara på hemmaplan.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons