Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Högerväljare mest kritiska till bensinpriset

Politik • Publicerad 6 juni 2019
Bensinpriset ligger på historiska höjder. Arkivbild.
Bensinpriset ligger på historiska höjder. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/ TT

Två av tre svenskar tycker att bensinpriset är för högt. Men det är mer än bara en ekonomisk fråga, visar en undersökning från DN/Ipsos.

En majoritet av väljarna som röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker att priset är för högt, medan hälften av Centerns, Liberalernas och Socialdemokraternas väljare anser att priset borde sänkas. Bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare är det bara en av tre som är av samma åsikt.

Annons

– Det här visar att det finns en politisk dynamik i frågan, en ideologisk dimension som är väldigt tydlig, säger Niklas Källebring på Ipsos till Dagens Nyheter.

Bensinpriset låg när undersökningen genomfördes på runt 17 kronor per liter 95-oktanig bensin. Åtta procent anser att priset är för lågt och tjugo procent att det är lagom. De 66 procent som vill se en prissänkning tycker i snitt att 12 kronor per liter 95-oktanig bensin är ett mer rimligt pris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons