Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ytterhögern utan utskott i Bryssel

Tomas Tobé får en nyckelroll i EU:s biståndspolitik, som förste M-ledamot att leda ett av EU-parlamentets utskott.
Ytterhögern i ID – med italienska Lega och franska Nationell samling – blir dock utan toppjobb i parlamentet.
EU • Publicerad 10 juli 2019
Moderaten Tomas Tobé i EU-parlamentet. Arkivbild.
Moderaten Tomas Tobé i EU-parlamentet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Tobé tar över som ordförande i bistånds- och utvecklingsutskottet (Deve) efter att ha nominerats av sin partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP.

Utskottsarbetet är grunden i EU-parlamentets arbete, där ledamöterna i detalj bearbetar de lagförslag som kommer från EU-kommissionen. Tobé kommer de närmaste åren att ha mycket att göra med EU:s nästa biståndskommissionär – vem det nu blir.

Annons

– Jag hoppas att hen kommer att vara en person som vill arbeta för ett effektivt bistånd. Vi talar om stora medel som måste användas för att nå fram till att utrota fattigdom men också bidra till en positiv utveckling, inte minst i EU:s närområde, säger Tobé efter onsdagens val.

En annan svensk ledamot, Johan Danielsson (S), valdes i sin tur till förste vice ordförande i transportutskottet (Tran).

Nej till ID

Desto sämre gick det för den europeiska ytterhögerns partigrupp, ID, med bland andra italienska Lega och franska Nationell samling som medlemspartier.

ID hoppades få leda två av utskotten, med hänvisning till tidigare tradition om att posterna fördelas i enlighet med partigruppernas storlek.

Partigruppens kandidater i de två utskotten – för jordbruks- respektive rättsfrågor – röstades dock bort med god marginal av övriga partier.

"Mycket fel"

Samtidigt ifrågasätts även om ledamöter från ungerska regeringspartiet Fidesz – som liksom svenska M och KD ingår i EPP – ska få några toppjobb. Särskilt har nomineringen av Balász Hídvéghi till posten som tredje vice ordförandepost i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) väckt irritation bland socialdemokrater och liberaler.

– Det är bara att se på utvecklingen i Ungern, med nedmonteringen av demokratin och kränkning av mänskliga rättigheter. Det finns väldigt mycket som är fel med Fidesz, säger svenska ledamoten Evin Incir (S).

Resultatet tills vidare blir nu att valet av tredje vice ordförande i utskottet skjuts upp till ett senare möte.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons