Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hårt kritiserad kulturchef avgår

Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm efter anklagelserna som riktats mot honom.
Kultur • Publicerad 7 december 2017
Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild.
Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern. Arkivbild.Foto: Kenny Bengtsson/Svd/TT
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var i en granskning av tidningen som tiotals anställda och före detta anställda på Stadsteatern framförde hård kritik mot Fredrikssons ledarstil. I spåren av metoo-kampanjen ville de rikta blicken mot "de verkliga makthavarna".

– Vi har talat med 45 personer, varav jag själv med ett tiotal, som har levererat oerhört tung kritik som också har varit samfälld. De ger en väldigt samstämmig bild som gör att det fanns journalistiska skäl att ta tag i det här problemet, tycker vi på Aftonbladet, säger Åsa Linderborg.

"Det var på tiden"

Annons

Hon tycker det är konstigt att Fredriksson inte har lämnat sin post tidigare eftersom kritiken förekommit i flera år.

Konstnären och författaren Marianne Lindberg De Geer var tidigare konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern. Till TT säger hon att det är bra för teatern att Benny Fredriksson avgår.

– Makt korrumperar, även om man inte märker det själv. Man bara glider in i det och även de runtomkring är en del av det.

– Man kan inte arbeta under en sådan ledarstil, säger hon.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, som har varit på teatern i totalt 17 år under sin karriär, välkomnar Fredrikssons avgång.

– Det var på tiden att han försvann som kapten för det där skeppet, för han har gått på grund för längesedan, säger han och är förvånad över att styrelsen inte granskat situationen tidigare.

Har gott samvete

I ett internt brev till de anställda önskar Fredriksson att de kan lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig och att Kulturhuset Stadsteatern får fortsätta att vara "den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans".

"Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas", skriver han i pressmeddelandet.

Benny Fredriksson har varit chef för verksamheten i 16 år. Vad han kommer att göra i fortsättningen är inte klart.

– Han är fortsatt anställd av Stockholms stad, säger Ömer Oguz, pressekreterare vid finansroteln i Stockholms stad till Aftonbladet.

Externa resurser

Annons

Utredningen som Stockholms stad inlett ska förses med externa resurser. Syftet är att utreda arbetsmiljön, ledarskap och styrning av verksamheten.

Deniz Duvarci, vice ordförande och talesperson för Teaterförbundet avdelning 3, säger att facket på Kulturhuset Stadsteatern tycker det är viktigt att utredningen fortsätter.

TT: Men att han väljer att avgå, tycker ni att det är bra eller dåligt?

– Bra eller dåligt... vi tror att Benny så klart har varit högst ansvarig för den dåliga arbetsmiljön så vi tror att det kan bli en bra möjlighet för oss att arbeta vidare och förbättra arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern.

Deniz Duvarci understryker att en utredning måste göras – då organisationsproblemen och arbetsmiljöproblemen kommer att finnas kvar.

"Oväntat och plötsligt"

Ordförande för Artistklubben på teatern, Robert Fux, säger att det är mycket känslor i omlopp efter beskedet.

TT: Hur reagerade ni i Artistklubben på att Benny Fredriksson avgår?

– Jag tror att det kändes oväntat och plötsligt för många, det kom ett mejl som tillkännagav att han avgår. Direkt efter det började folk samlas i korridorerna och pratade i små grupper om vad som hände, och vad som var på gång att hända, säger han.

På torsdagen höll styrelsen för klubben ett krismöte, men han vill inte gå in på i detalj om vad som sades.

– Men det jag kan säga är att den stora utmaningen just nu är att hantera korridorer och en konstnärlig personal där vi har många olika typer av åsikter och tankar om det som händer just nu. Det är hur vi tillsammans ska kunna fortsätta, säger Robert Fux.

Annons

Personalchefen Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tillförordnad chef för verksamheten.

TT har sökt Benny Fredriksson som via pressansvarig för Kulturhuset Stadsteatern hälsar att han inte ger några kommentarer utöver det som står i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons