Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är vanligaste orsakerna till att hunden dör

Tumörer, rörelseproblem och påkörning – det är de främsta orsakerna till att vår bästa vän dör. Men den vanligaste dödsorsaken varierar beroende på vilken ras hunden tillhör.
Vissa hundar löper större risk att dö tidigt än andra. Den som har en mops, vorsteh eller tax kan inte räkna med att hunden överlever sjuårsdagen.
Djur • Publicerad 8 juni 2019
Har du koll på vilken dödsorsak som är vanligast för den hundras du har? Arkivbild.
Har du koll på vilken dödsorsak som är vanligast för den hundras du har? Arkivbild.Foto: Patrick Seeger

En del raser har ärftliga sjukdomar – andra har problem med rörelser, vars smärta kan bli så svår att hundägaren tvingas ta beslut om avlivning. Dödsorsakerna varierar bland olika raser, konstaterar djurförsäkringsbolaget Agria som nu sammanställt skadestatistik för hundratusentals svenska hundar.

Lösa hundar i trafik

Statistiken inkluderar drygt 180 hundraser och omfattar totalt drygt 600 000 hundindivider som varit försäkrade hos Agria mellan åren 2011-2016. Siffrorna visar dödsorsaker som varierar beroende på hundras.

Annons

När det kommer till jakthundsraser, som drever eller jämthund, finns stor risk för att dö i trafiken. Hundarna riskerar helt enkelt att bli påkörda. Andra dödsorsaker för jakthundarna är att de springer bort och kanske råkar ut för dödliga skador i möte med vilda djur.

Men det är inte bara jakthundar som löper större risk att dö i trafiken, säger Agnes Fabricius , vd för Agria.

– Vi har även andra raser som är överrepresenterade, som chihuahua och border collie. Då handlar det kanske mer om att hundarna är lösa i närheten av trafiken i städerna.

Okunniga människor

Precis som hos människor är även cancer en dödsorsak. Hos hund är så kallad lymfosarkom den vanligaste typen, vilket ofta drabbar exempelvis golden retriever och berner sennen. När det kommer till problem med rörelser och efterföljande smärta drabbas ofta labrador retriever, tax och schäfer.

Men det är inte bara arv som kan orsaka hundars död – utan även miljö. Närmare bestämt hundarnas ibland okunniga ägare.

– Ja tyvärr, det ser vi också både vad gäller behov av veterinärvård eller att hundar till och med avlivas på grund av människors okunskap. Det finns saker i våra hem som till exempel är giftiga – som choklad som är direkt livsfarligt för hundar, säger Agnes Fabricius.

Svårt att simma

Även brist på ordentlig motion och felaktig mat i för stora mängder kan innebära en allvarlig hälsorisk för hunden, som i förlängningen kan leda till en alltför tidig död. Andra dödsorsaker är drunkning, särskilt för de hundar som har lite svårare att simma än andra. Enligt Agrias statistik riskerar exempelvis särskilt fransk bulldogg att drabbas – en ganska massiv hundras som kan ha svårt att simma på grund av sin kropp.

– Det är den uppfattningen som vi har, att de har svårt att simma för de blir lite tunga i vattnet, säger Agnes Fabricius och fortsätter:

– Vi ser att taxarna också har en del drunkningsolyckor. Kanske för att de används i jakt och hamnar i vattnet med sina korta ben.

Dyrare försäkring

Enligt Agrias sammanställning löper hundraser som exempelvis mops, staffordshire bullterrier och just tax en hög risk att dö innan de uppnått sju års ålder. Blir en försäkring för den som har, eller vill skaffa hund som tillhör dessa eller andra raser som enligt statistik dör tidigare, mycket dyrare?

Annons

Svaret är i princip ja.

– Det är olika premier för att vi vill att varje ras ska bära sin kostnad, säger Agnes Fabricius.

– Sen ska man inte förneka att som djurägare är det hjärtat som styr – men jag tycker att det är viktigt att man läser in sig på rasernas hälsoutmaningar för mycket går att förebygga i dag.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons