Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hanna Öberg: Jobbar med att hitta balansen

Hanna Öberg började åka skidor som tvååring.
Första stora guldet kom i JVM 2016.
Nu tilldelas hon Victoriapriset för sina insatser i hemma-VM, och försöker hitta balansen som idrottsstjärna.
Skidskytte • Publicerad 14 juli 2019
Skidskytten Hanna Öberg fick ta emot Victoriapriset i Borgholm.
Skidskytten Hanna Öberg fick ta emot Victoriapriset i Borgholm.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Efter insatserna i OS i Pyeongchang fick skidskytten Hanna Öberg både Jerringpriset och Bragdguldet och var favorittippad inför VM på hemmaplan i Östersund. Guldet på 15 kilometer där gjorde att hon nu blir den 41:a mottagaren av Victoriapriset.

– Jag känner mig verkligen hedrad. Det är ju verkligen stora idrottare som har fått det före mig, säger hon till TT.

Annons

– Jag tycker det är kul att vara här och ta emot det och få möjlighet att träffa kungafamiljen. Man känner sig tacksam för vad idrotten för med sig, fortsätter hon.

Stort förtroende för nye tränaren

Ölandsvistelsen innebär några dagars ledighet från en sommar som annars består av träning på barmark.

– Det är mycket träning självklart. Vi har varit på en del läger med landslaget. Det är lite nytt upplägg i år i och med att Wolfgang Pichler har slutat som tränare. Det är lite mer fokus på kvalitet och styrketräningen ser lite annorlunda ut. Men för någon utomstående så skulle det se ganska likadant ut som tidigare.

TT: Vad betyder tränarbytet?

– Det är ju alltid två sidor av det. Självklart har Wolfgang betytt väldigt mycket för mig så här långt i min karriär och det har ju funkat väldigt bra. Samtidigt har vi tränat väldigt enformigt. Men vet precis hur en vecka ska se ut. Det har funkat bra men jag är samtidigt nyfiken och sugen på att göra mindre förändringar. Och jag har ett stort förtroende för nye tränaren (Johannes Lukas).

"Inte orolig"

Hon säger att Wolfgang Pichler betydde mest för början av hennes karriär.

– Just att man klarar mycket mer än vad man tror. Många andra av tränarna jag hade tyckte att det blev för mycket och för hårt, så tidigt i karriären. Att jag skulle öka långsammare. Men han visade att man klarar mycket mer än vad man tror och i och med det visade han också vad som krävs för att vara med i världseliten.

Att vara den stora stjärnan i landslaget tycker hon har gått bra, men att sommarsäsongen trots allt inletts med vissa svårigheter på grund av stjärnstatusen.

– Jag har fått dra ner lite. Det handlar om det som följer med framgångarna, som inte är att äta, träna och vila. Det blir mer runt sponsorer och media. Som hör till när man är elitidrottare, men som inte är direkt kopplat till den sportsliga verksamheten. Jag jobbar fortfarande med att hitta balansen i hur mycket annat man kan göra. Jag har kanske fått ta någon lugn dag extra, men det är inget jag är orolig för.

VM i Italien huvudfokus

Efter att ha vunnit både VM och OS är det den egna utvecklingen som driver henne.

Annons

– Jag känner att jag har mycket kvar att bli bättre på och således bli en bättre skidskytt.

Viktigaste tävlingen i vinter blir VM i Italien.

– Jag har inga specifika mål för VM, men det är självklart då man vill vara i bäst form och göra de bästa tävlingarna där.

– Mitt huvudfokus är på det jag gör och att jag litar till att gör jobbet nu under sommaren och att jag gör mitt bästa i vinter och fokuserar på prestationen, för det är det jag kan påverka. Självklart är jag en tävlingsmänniska, men det är fortfarande det jag gör och inte det mina konkurrenter gör som jag kan påverka. Och det är det som blir resultatlistan, säger Hanna Öberg.

Victoriapriset hette tidigare Victoriastipendiet, men har bytt namn, då det inte längre utgår någon ekonomisk ersättning till pristagaren.

Rasmus Thedin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons