Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hade samlag med sovande – fallet HD-prövas inte

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva ett fall där en man åtalats för att ha våldtagit en sovande kvinna. Riksåklagaren hade överklagat den friande hovrättsdomen i fallet, då hon ansåg att mannen åtminstone borde ha fällts för det nya brottet oaktsam våldtäkt.
Brott • Publicerad 2 juli 2019
Kvinnan sov och deltog inte frivilligt i samlaget men det insåg inte mannen, enligt hovrättens dom som nu fastställs. Arkivbild.
Kvinnan sov och deltog inte frivilligt i samlaget men det insåg inte mannen, enligt hovrättens dom som nu fastställs. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Oaktsam våldtäkt är ett brott som infördes i brottsbalken för ett år sedan, som man kan dömas för om man varit grovt oaktsam i förhållande till att den andra parten inte deltog frivilligt.

Det aktuella fallet handlar om ett kompispar, där kvinnan – berusad vid tillfället – sov över hos mannen. Hon lade sig fullt påklädd och vaknade senare av smärta när mannen hade samlag med henne.

Inget uppsåt

Annons

Hovrätten har konstaterat att kvinnan inte deltog frivilligt, men ansåg att mannen varken haft uppsåt till våldtäkt eller varit grovt oaktsam. Mannen har hävdat att kvinnan sade "mmm" när han frågade om hon ville ha sex, men riksåklagaren anser att han kunde gjort mer för att försäkra sig om att kvinnan ville.

– Han säger att han aldrig tittade på henne och att det var mörkt i rummet. Men då hade han väl kunnat tända lampan, och tittat på henne, så hade han sett att hon sov. Det är riksåklagarens uppfattning att så slarvig får man inte vara, har My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning, tidigare sagt till TT.

Står fast

Högsta domstolen prövar i huvudsak bara de mål där domen kan få betydelse som prejudikat, alltså fungera vägledande, eller om det exempelvis begåtts grovt rättegångsfel vid tidigare prövning. Fall där hovrättens bevisvärdering ifrågasätts ges i regel inte prövningstillstånd.

Att HD i detta fall anser att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd betyder att den friande domen står fast.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons