Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gripen journalist skapar storm i Ryssland

Gripandet av journalisten Ivan Golunov skapar kraftiga reaktioner i Ryssland. Tre av landets största dagstidningar har publicerat identiska förstasidor i en unik protest.
Ryssland • Publicerad 10 juni 2019
Ivan Golunov, journalist på den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, bakom galler i en rättssal i lördags.
Ivan Golunov, journalist på den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, bakom galler i en rättssal i lördags.Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Fallet med Ivan Golunov har satt den ryska regeringen i en obekväm situation. I ett ovanligt uttalande uppger Kreml att man följer Golunovs öde noggrant.

– Det här specifika fallet har väckt en mängd frågor, säger president Putins talesperson Dmitrij Peskov till ett medieuppbåd.

Annons

Polisen har uppgett att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt en ryggsäck, vilket Golunov själv – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – säger är en komplott.

I en ovanlig solidaritetsgest går flera tidningar samman till stöd för journalisten med förstasiderubriken "Jag är/Vi är Ivan Golunov", samtidigt som flera ryska kändisar och kulturpersonligheter öppet ställer sig på hans sida. Protester har pågått under hela helgen.

"Vi förväntar oss att rättsväsendet noggrant håller sig till lagen och kräver maximal transparens kring utredningen", lyder ett samstämmigt uttalande från tidningarna Vedomosti, Kommersant och RBK.

Statlig rysk tv sände på söndagen ett inslag där polisen försvarade sina påstådda bevis mot Golunov, men samma program konstaterade även att polisens agerande måste utredas.

Ivan Golunov är placerad i husarrest och riskerar fängelse i upp till 20 år om han anses skyldig till narkotikabrott. Enligt Golunov har han blivit misshandlad av polisen, medan polisen hävdar att journalisten ramlat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons