Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Många frågetecken runt Facebooks kryptovaluta

Nästa år väntas Facebook lansera sin egen kryptovaluta med arbetsnamnet libra.
Men valutan väcker frågor kring användarnas integritet.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2019
Facebooks planerade kryptovaluta har, enligt flera medier, arbetsnamnet libra. Arkivbild.
Facebooks planerade kryptovaluta har, enligt flera medier, arbetsnamnet libra. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Drygt ett dussin globala företag – däribland Visa, Mastercard, Paypal och Uber – ställer sig bakom Facebooks planerade kryptovaluta.

Enligt , som talat med källor med insyn har vart och ett av företagen investerat omkring 10 miljoner dollar, motsvarande 95 miljoner kronor, i ett konsortium som ska kontrollera valutan.

Annons

Projektet leds av före detta Paypal-vd:n David Marcus och förväntas lanseras nästa år, men redan på tisdag nästa vecka väntas Facebook presentera mer information.

Kryptovalutaexperten Eric Wall anser att satsningen är logisk med tanke på att andra kommunikationsplattformar framgångsfullt lyckats integrera betalningar.

– Om man har ett stort nätverk av användare och lyckas integrera en ekonomi kan du få extremt stort genomslag. Till exempel finns det i Kina en app som heter Wechat där man har integrerat betalningar. Nu sker 98 procent av alla transaktioner i Kina i den här chatt-appen.

Potentiell kassako

Facebooks lansering av en egen valuta har föregåtts av en rad satsningar, säger Eric Wall.

– Till exempel har Facebook redan lanserat en tjänst som heter Facebook Marketplace. Den tjänsten fungerar ungefär som Blocket. På Instagram kan man nu köpa varor direkt från etablerade aktörer.

När användare ges möjlighet att skicka en digital valuta mellan varandra kringgås en rad olika moment som normalt måste ske vid en utlandsbetalning. Valutan väntas vara bunden till en valutakorg, snarare än en enskild valuta, för att undvika fluktuationer.

– Det är unikt. Den blir obunden till ett visst lands specifika centralbankspolitik. Det är också en stor potentiell inkomstkälla för Facebook om det är deras bankkonton där de fysiska pengarna ligger, säger Eric Wall.

Facebooks 2,3 miljarder användare väntas kunna använda valutan avgiftsfritt, liksom användare av Facebookägda Whatsapp och Messenger. Det spekuleras även kring möjligheten att använda valutan för fysiska köp, och enligt sajten skulle den utgöra ett billigare betalsystem för e-handlare genom att kringgå kortavgifter.

Känslig integritetsfråga

Många frågor har väckts kring regelverk och användarskydd då Facebook stått i centrum för skandaler och dataläckor, däribland Cambridge Analytica-skandalen 2018. Skandalen sträcker sig tillbaka till 2014 då det brittiska bolaget misstänks på ett bedrägligt sätt ha samlat in uppgifter från 87 miljoner Facebookanvändare genom en app.

Enligt Eric Wall ska en schweizisk stiftelse leda projektet och se till att valutan inte hamnar helt och hållet i Facebooks kontroll. Troligen kommer projektet ändå att bli en känslig integritetsfråga för många, tror han.

Annons

– Om alla köp som människor gör sker inom Facebooks egna appar så kommer den datan att kunna manipuleras på något sätt av Facebook.

Kritiker har även påtalat farorna med att valutan, likt andra kryptovalutor, skulle kunna utnyttjas av kriminella för penningtvätt.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons