1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frisläppte Frode Berg: Jag är ingen spion

Spiondömde norrmannen Frode Berg är djupt besviken på den norska underrättelsetjänsten för att ha dömts för spionage i Ryssland.
Frode Berg håller presskonferens i Oslo på tisdagen efter att han släppts ur ryskt fängelse.
Foto: Stian Lysberg Solum
Frode Berg i rättssalen i Moskva i april i år.
Foto: Berit Roald

Den pensionerade gränsvakten släpptes fri förra veckan efter att ha suttit fängslad i Ryssland. Tillbaka i Oslo mötte Frode Berg under tisdagskvällen pressen för första gången sedan han greps och fängslades i Moskva för nästan två år sedan.

– Jag känner mig hedrad över allt stöd jag har fått. Tack till alla som har arbetat för att få mig fri, sade han synbart rörd och lättad.

Frode Berg dömdes i april till 14 års fängelse vid en rättegång i Moskva, men benådades av president Vladimir Putin förra helgen. Han överlämnades till den norska ambassaden i Vilnius i fredags som en del av ett fångväxlingsavtal mellan Ryssland och Litauen.

– Jag är dömd för spionage, men jag är ingen spion. Jag är oskyldig och jag är ingen agent, sade Frode Berg under presskonferensen.

Han berättade att han känner sig lurad av den norska underrättelsetjänsten och att han pressades att utföra uppdrag i Ryssland. Frode Berg ska ha levererat fem försändelser till kontakter i Ryssland på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten.

– Det är lätt att vara efterklok, kalla mig naiv, men jag känner mig förd bakom ljuset av underrättelsetjänstens representant, sade han.

De ryska myndigheterna ska enligt honom ha haft full koll hela tiden. Under rättegången i Moskva framkom det att den ryska underättelsetjänsten FSB har haft en mapp på Frode Berg sedan början av 1990-talet.

Den norska nyhetsbyrån NTB har förgäves sökt den norska underrättelsetjänsten för en kommentar till Frode Bergs anklagelser.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong