Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Frederiksen lovar ursäkt för barnhemsskandal

De så kallade Godhavnspojkarna utsattes för våld, sexuella övergrepp och medicinska experiment i den danska statens vård. Nu utlovar Mette Frederiksen, som väntas bli landets nästa statsminister, en officiell ursäkt.
Danmark • Publicerad 14 juni 2019
En officiell ursäkt. Det lovar Mette Frederiksen (S) de pojkar som under 1960-talet vanvårdades på danska barnhem om hon blir statsminister.
En officiell ursäkt. Det lovar Mette Frederiksen (S) de pojkar som under 1960-talet vanvårdades på danska barnhem om hon blir statsminister.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Regeringsförhandlingarna efter folketingsvalet den 5 juni pågår fortfarande, men med stor sannolikhet heter Danmarks nästa statsminister Mette Frederiksen.

– Så när någon frågar mig om det första jag kommer att göra som statsminister, så är svaret att jag för vårt förflutnas, vår nutids och vår framtids skull kommer att ge Godhavnspojkarna en officiell ursäkt, sade den socialdemokratiska partiledaren på fredagen i sitt tal på Folkemødet, Danmarks svar på Almedalsveckan.

Annons

Frederiksen syftar på de hundratals danska pojkar som under 1960-talet omhändertogs och placerades på uppfostringsanstalten Godhavn på Nordsjälland. Det rörde sig om föräldralösa, men även om barn som misslyckats i skolan.

2011 slog en statligt finansierad rapport fast att barnen på Godhavn utsatts för systematisk misshandel, sexuella övergrepp och medicinska experiment.

– Det värsta var att man inte kunde lita på någon. Man kunde inte söka tröst någonstans. Då var man bara en mes och fick ännu mer stryk, säger Poul-Erik Rasmussen som var omhändertagen på Godhavn från 1962 till 1965.

Rasmussen ingår i en grupp tidigare Godhavnsbarn som i många år krävt en ursäkt från staten och han välkomnar Frederiksens besked.

Såväl Danmarks nuvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen, från liberala Venstre, som dennes socialdemokratiska föregångare Helle Thorning-Schmidt har tidigare avvisat kraven på en ursäkt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons