Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mette Frederiksen: Kommer att bli svårt

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen har ställt in semesterplanerna för att koncentrera sig på regeringsbildning i Danmark.
Efter första dagens samtal säger hon att förhandlingarna blir hårda.
Danmark • Publicerad 7 juni 2019
Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen i förgrunden när regeringsförhandlingarna började på fredagen.
Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen i förgrunden när regeringsförhandlingarna började på fredagen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

– Det finns massor som kommer att bli svårt. Just nu vill jag bara glädja mig åt en bra första dag, säger Frederiksen efter första dagens förhandlingar.

Det röda blocket tog hem segern i valet och nu ska alltså Mette Frederiksen försöka bilda regering.

Annons

– Jag har inte gjort några sommarplaner, det tror jag är det rätta sättet att angripa årets sommar. Så jag tror att det kommer att ta tid och jag ser fram emot det, sade hon.

"Starkare fokus"

Borgerliga Venstre var det första parti som Frederiksen träffade för förhandling på Christiansborg efter segern i onsdagens val. Under fredagen skulle hon träffa företrädare för nio partier och sist ut skulle det bli Radikale Venstre enligt planen. I helgen väntar samtal med grönländska och färöiska medlemmar av folketinget.

Under lördagen ska Frederiksen också prata om frågor om klimat, natur och miljö med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten – partierna som räknas till det röda blocket, som hon hoppas kunna samla i ett regeringsunderlag.

– Nu går vi in i djupare förhandlingar på lördagen. Och då väljer vi att börja med det som jag tycker är ett av de viktigaste resultaten av detta val: att danskarna mycket entydigt vill ha ett starkare fokus på inte minst klimatkrisen, säger hon.

Står fast

Men att det kan bli svårt ekar också i det ganska lakoniska uttalande som Morten Østergaard, Radikale Venstres partiledare, luftade på fredagen:

– Mette Frederiksen vet mycket väl vad vi står för, och det står vi fortfarande för.

Målet är att få till en socialdemokratisk enpartiregering, underströk Frederiksen på torsdagen. Men flera tilltänkta stödpartier ställer ultimatum i frågor om ekonomi och invandring som i vissa fall strider helt mot varandra, eller mot S-politiken.

Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl säger att han kommer att kräva att Frederiksen inte viker från den strikta invandringspolitiken.

– Hon har sagt att hon inte vill vara statsminister om hon inte kan föra en strikt invandringspolitik. Det ska hon hålla. Annars kan jag lova att de väljare som övergett Dansk Folkeparti kommer tillbaka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons