Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Franskt ja till digitalskatt – Trump missnöjd

Franska senaten har röstat ja till att införa en skatt på internetjättar.
USA:s president Donald Trump är inte nöjd.
Frankrike • Publicerad 11 juli 2019
Kan snart beskattas. Arkivbild.
Kan snart beskattas. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Frankrike blir i och med dagens beslut den första större ekonomin att införa beskattning av företag som Google och Facebook, en omdiskuterad fråga i stora delar av världen, senast dryftad vid G20-mötet i Japan i början av juni.

Lagen tar sikte på en lucka i skattesystemet, som gör det möjligt för internetjättarna att betala mycket lite skatt trots stora vinster, och kallas GAFA-skatten – en akronym för Google, Apple, Facebook, Amazon. Konkret innebär den att de största techbolagen som erbjuder tjänster till franska konsumenter får betala en skatt på tre procent av sina årliga intäkter. Förslaget har tidigare godkänts av nationalförsamlingen.

"Bestämmer själv"

Annons

Det franska initiativet har rört upp starka känslor i Washington, där president Donald Trump hetsat upp sig så till den grad att han tillsatt en särskild utredning om saken – något som saknar motstycke i relationen mellan Frankrike och USA, enligt Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire.

– Allierade emellan tror jag att vi kan och bör lösa våra meningsskiljaktigheter på andra sätt än genom hot. Frankrike är en suverän stat som själv bestämmer över sitt skattesystem, och så kommer det att fortsätta, sade Le Maire till senatsledamöterna inför omröstningen.

Den amerikanska så kallade sektion 301-utredningen är den mekanism Trumpregeringen tidigare har använt för att rättfärdiga strafftullar i handelskriget med Kina.

Ingen EU-enighet

EU har länge diskuterat frågan om en europeisk digitalskatt, men inte lyckats enas om en gemensam lösning. Sverige hör till de länder som motsatt sig en EU-gemensam skatt, vilket finansminister Magdalena Andersson (S) motiverat med att det är en grundläggande princip att varor och tjänster ska beskattas där de skapas, inte där de konsumeras.

Tidigare beräkningar har gjort gällande att skatten kommer att ge ett tillskott på motsvarande drygt 5 miljarder kronor till den franska statskassan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons