Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fortsatt stor syfilisökning i Sverige och Europa

Antalet fall av den allvarliga sjukdomen syfilis fortsätter öka i en oroande takt i Europa. Sverige är ett av länderna där ökningen går snabbast.
Mer oskyddat sex och ett större risktagande bland homosexuella män tros ligga bakom.
Medicin • Publicerad 12 juli 2019
Minskat kondomanvändande tros vara en orsak till att antalet fall av den allvarliga könssjukdomen syfilis ökar.
Minskat kondomanvändande tros vara en orsak till att antalet fall av den allvarliga könssjukdomen syfilis ökar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Sverige pekar kurvan över nya fall av syfilis, en sjukdom som på åttiotalet var nästan utrotad, skarpt uppåt. Jämfört med år 2010 rapporterades 2018 fler än dubbelt så många fall, 476 stycken, av den sexuellt överförbara sjukdomen till myndigheterna.

Nästan nio av tio av fallen stod män för och flest smittade män fanns i åldersgruppen mellan 25 och 45 år.

"Väldigt oroande"

Annons

Den svenska utvecklingen klickar i en större europeisk trend, visar en ny rapport från EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC). I Europa har antalet syfilisfall ökat med 70 procent mellan 2010 och 2017.

Mer oskyddat sex tros ligga bakom, säger Andrew Amato, ansvarig för ECDC:s program för syfilisprevention, till TT. Sverige är ett av de länder där ökningen går som snabbast.

– Det är väldigt oroande. Kondomer är helt enkelt inte trendigt längre, säger han.

I EU bekymras ländernas myndigheter nu över hur man ska få stopp på den långsamma men stadiga ökningen.

– I USA till exempel är trenden liknande – men redan värre – för där smittas kvinnor och barn i större utsträckning än här, säger Amato.

Både kvinnor och män kan bära på syfilis utan att veta om det och kvinnor kan smitta sina ofödda barn med sjukdomen, som kan få mycket allvarliga konsekvenser hos barnet.

Låg kännedom

Både i Europa och i Sverige står gruppen homosexuella män för lejonparten av de nya fallen av syfilis. I Sverige år 2018 var 345 av 476 fall där män smittats i sexuellt umgänge med andra män. Enligt Andrew Amato beror det sannolikt på att gruppen inte är lika noggrann med kondom sedan risken att smittas med HIV minskat avsevärt.

Samtidigt påpekar han att man inte får fokusera alltför mycket på gruppen homosexuella män.

– Vi ser nu en ökning bland heterosexuella män och kvinnor, säger han.

Syfilis kan behandlas med antibiotika, men problemet är att medvetenheten om sjukdomen är låg, både bland vanliga människor och bland läkare - framför allt unga.

– Den är lätt att missa, speciellt hos kvinnor som får infektionen inne i slidan. Missar man syfilis kan den bli kronisk, säger Amato, som förespråkar att smittskyddsmyndigheter investerar i förebyggande verksamhet och screening av personer som drabbas ofta av mindre allvarliga könssjukdomar och som har många olika sexpartners.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons