Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Försvarsspelet i fokus för Sverige

Taktiken har använts mot Frankrike, Italien och Tyskland.
Nu är det Spaniens tur att få känna på Sveriges tajta och noggranna kollektiva försvarsspel.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2019
"Vi vet hur Spanien vill spela, hur passningskickligt lag det är", säger högerbacken Mikael Lustig inför kvällens EM-kvalmöte med Spanien.
"Vi vet hur Spanien vill spela, hur passningskickligt lag det är", säger högerbacken Mikael Lustig inför kvällens EM-kvalmöte med Spanien.Foto: Janerik Henriksson/TT

Högerbacken säger att det "inte kommer bli något nytt" i Sveriges spel när Spanien väntar på mäktiga Santiago Bernabéu i Madrid.

I stället är Mikael Lustig inne på att det taktiska upplägget från tidigare matcher mot stornationer – VM-kvalet mot Frankrike, VM–playoff mot Italien och VM-slutspelets gruppspel mot Tyskland – kommer att dammas av för att återigen tas i bruk.

"Spelat på samma sätt"

Annons

– Vi vet hur Spanien vill spela, hur passningskickligt lag det är. Men vi har mött stora nationer tidigare och vi har egentligen spelat på samma sätt i varje match, säger han.

TT: Hur då?

– Det är att ligga väldigt tajt defensivt, göra det svårt för dem.

– Så länge de spelar framför oss vet vi att vi är väldigt svårslaget.

– Det gäller att vara inne i matchen så länge som möjligt, för ju längre matchen går desto mer energi kan man få av resultatet. Sedan kan man få en frispark eller hörna som kan bli farlig.

Ludwig Augustinsson:

– Vi har visat flera gånger att vi kan göra det och det ger självförtroende och en tro på att vi kan göra det. Har man inte gjort det på många år, många matcher så kanske tron inte finns. Men tron finns verkligen hos oss, vi vet att vi kan göra det mot alla lag, säger han.

– Det kommer bli en tuff uppgift men man får hoppas att några spanjorer tänker mer på semester än på matchen.

"Tuffaste bortamatchen"

Vänsterbacken har en vana att alltid läsa på vem som han kommer att ställas emot på sin kant, och inför kvällens match har han – vid sidan av lagets taktiska upplägg – studerat Marco Asensio extra noga.

– Det är en fantastisk fotbollsspelare, en lurig spelare, bra skott, bra vänsterfot, bra i mellanrummet… Ja, jag får kolla ännu mer video. Jag brukar alltid kolla en del på matchdagen. Jag får läsa på mer vad han vill göra, hur han vill röra sig, säger Ludwigsson och betonar:

– Det här kanske är den tuffaste bortamatchen i Europa just nu. De är otroligt skickliga och det är därför det kommer att krävs något extra.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons