Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första ebolafallet i miljonstaden Goma

Det första konstaterade fallet av blödarsjukdomen ebola har konstaterats i miljonstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa, meddelar stadens hälsomyndigheter.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 14 juli 2019
Ett hus saneras hus där en kvinna avlidit, sannolikt till följd av ebola. Bilden är från nordöstra Kongo-Kinshasa. Nu har ett fall konstaterats i miljonstaden Goma i landets östra del. Arkivbild.
Ett hus saneras hus där en kvinna avlidit, sannolikt till följd av ebola. Bilden är från nordöstra Kongo-Kinshasa. Nu har ett fall konstaterats i miljonstaden Goma i landets östra del. Arkivbild.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Beskedet väcker oro att viruset ska sprida sig snabbare i den tätbefolkade staden som är belägen nära gränsen mot Rwanda.

Det är inte känt hur nära kontakt med andra personer i Goma som den smittade patienten har haft.

Annons

Goma har under ett års tid förberett sig för ebolas ankomst till staden, bland annat genom att sätta upp handtvättsstationer.

Omkring 50 procent av de som smittas av den aktuella ebolavarianten som cirkulerar i Kongo-Kinshasa avlider.

Sedan utbrottet i Kongo-Kinshasa inleddes för cirka ett år sedan har omkring 2 500 fall konstaterats och mer än 1 600 av dessa har avlidit.

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons