Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förolämpade Irans högste ledare – fängslas

Iran • Publicerad 2 juni 2019
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP/TT

Den iranske journalisten Masod Kazemi har dömts till två års fängelse sedan han påståtts ha spridit desinformation och anklagats för att ha förolämpat Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Kazemi, som greps den 22 maj, förbjuds också att arbeta med medier under två år, säger hans advokat till den statliga nyhetsbyrån Irna.

Annons

Det är inte känt vad som föranledde gripandet av Kazemi, som arbetade för den reforminriktade dagstidningen Shargh och var chefredaktör för magasinet Seda-ye Parsi.

Han är en av flera journalister som hamnat i onåd hos den iranska rättvisan det senaste året.

I oktober i fjol greps journalisten Poyan Khoshal sedan han påståtts ha förolämpat imam Hussein, en av de mest vördade historiska förebilderna inom shiaislam. I augusti dömdes journalisten Mir Mohammad Mir-Esmaili till tio års fängelse efter en liknande anklagelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons