1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vi bytte förnybar svans mot stor hjärna

Varmblodiga djur fick inte med sig förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar under evolutionens gång. En ny studie visar att det kan ha öppnat vägen till en större hjärna.
Hos det övre grodynglet har genen c-answer hämmats. Det påverkar svansens återbildning och hjärnans utveckling.
Foto: Andrej Zarajskij & Darja D. Korotkova/TT

Hur kommer det sig att vi varmblodiga djur inte kan få nya kroppsdelar när vi skadar oss, så som grodyngel och vissa andra kallblodiga ryggradsdjur kan? Enligt en ny studie i Cell reports är det priset för att vi i stället har en hyfsat stor hjärna.

Blockerade gen

Det har en grupp ryska forskare kommit fram till genom att studera en gen som reglerar svansåterväxten hos grodyngel av afrikansk klogroda. Genen, som döpts till c-answer, sitter i ett större område av arvsmassan som fortfarande finns kvar hos varmblodiga djur – men där genen har försvunnit.

– När vi blockerade c-answer hos grodynglen kunde grodynglen inte längre återskapa svansen, och när vi ökade genuttrycket stärktes förmågan att återskapa svansen. Samtidigt såg vi att deras hjärna blev deformerad, säger Andrej Zarajskij, professor i molekylärbiologi vid Sjemijakin-Ovtjinnikov-institutet i Moskva, till TT.

"Det är priset"

Han förklarar att genen är kopplad till signalvägar som även finns hos varmblodiga djur och som påverkar storhjärnans utveckling. Hos musfoster hämmas hjärntillväxten om dessa signalvägar stimuleras på det sätt som motsvarar svansåterväxt hos grodynglen.

– Därför tror vi att den här genen försvann hos de varmblodiga djuren, eftersom det tog bort en blockering som gjorde det möjligt att utveckla större hjärnor. Så nu har vi stora hjärnor, men vi kan inte få nya armar eller ben. Det är priset vi får betala, säger Andrej Zarajskij.

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje