Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förhöjda radonhalter i kommunala lägenheter

Miljö • Publicerad 15 april 2020
Endast åtta av 17 undersökta kommuner har gjort godkända radonmätningar i de kommunala bostadshusen. Arkivbild.
Endast åtta av 17 undersökta kommuner har gjort godkända radonmätningar i de kommunala bostadshusen. Arkivbild.Foto: Erland Vinberg/TT

30 procent av de kommunala bostadshusen i Eskilstuna har förhöjda radonhalter. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort tillsammans med Hem & Hyra där man undersökt 17 kommuner som är särskilt utsatta för markradon.

Av dessa kommuner hade bara åtta gjort godkända radonmätningar i samtliga fastigheter. Och vissa av dessa undersökningar gjordes för över tio år sedan och bör därför göras om, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer.

Annons

Radon är en osynlig och luktfri gas som finns i luft och vatten samt byggnadsmaterial. Den sönderfaller i partiklar som fäster vid damm som då kan andas in och fastna i lungorna.

Långvarig exponering ökar risken för lungcancer och är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning.

Fastighetsägaren ansvarar för att en mätning görs var tionde år eller efter en större ombyggnad och enligt lagen är referensnivån satt till 200 becquerel per kubikmeter, en gräns som är olämplig att överskrida enligt strålskyddslagen.

Flera av fastigheterna i Eskilstuna hade värden upp till 700 becquerel per kubikmeter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons