unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hjälporgan: Läget förvärras i Syrien

Den turkiska offensiven i nordöstra Syrien försvårar det redan mycket sköra humanitära läget för regionens allra mest utsatta människor.
Olika hjälporganisationer förbereder sig för att utöka sina insatser.
Civila flyr undan turkisk artillerield vid staden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien.
Civila flyr undan turkisk artillerield vid staden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien.
Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

– Den humanitära situationen är redan extremt allvarlig och den bara riskerar att försvåras av den insats som den turkiska armén genomför, säger Andrei Engstrand-Neascu, svenska Röda Korsets chef för regionen, till TT.

Cirka 64 000 människor i nordöstra Syrien hade på torsdagen tvingats på flykt, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

Redan är närmare 1,7 miljoner människor i området i behov av humanitär hjälp, och nu försvåras den insatsen eftersom de nya flyktingarna lokalitet och specifika hjälpbehov är svåra att bedöma.

– Det är en väldigt svår och komplicerad situation, säger Engstrand-Neascu.

"Enormt problem"

Han påpekar att Röda Korset och dess systerorganisationer har stark närvaro i området, liksom lager av förnödenheter som nu ska distribueras.

– Vi har både mänskliga och materiella resurser som ska göras tillgängliga men på sikt kommer vi att behöva mer pengar och materiel.

Jeremy Stoner, Mellanösternchef för Rädda Barnen, säger att organisationen har uppgifter om att tusentals människor är på flykt i området.

– Vår största oro just nu är att väldigt många människor ska fly. Det är ett enormt problem. Vi förbereder vår personal på marken för det men hoppas att det inte sker, säger Stoner till TT via telefon från Jordanien.

"Fler och fler"

Han påpekar att all erfarenhet visar att barn och deras familjer i ett första steg i en konflikt behöver säkerhet och skydd, men det försvåras av att folk rör på sig.

– Vi behöver få tillgång till dessa människor. Det är det vi arbetar med nu.

Organisationen Läkare utan gränser förbereder sig för att ta emot fler patienter.

– Det vi har sett hittills är att fler och fler människor är på flykt, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

Rör sig förebyggande

Organisationen driver flera kliniker nära gränsen mot Turkiet. Medarbetarna har hittills inte sett någon ökning i antalet patienter som har sökt hjälp, men har konstaterat att många är i rörelse med anledning av offensiven. De som flyr befinner sig inte alltid under ett omedelbart hot.

– Människor rör på sig i förebyggande syfte. Det här är en befolkning som har haft krig i åtta år. Det är många som är på flykt och det är inte för första gången, de har gjort det om och om igen, säger Katrin Kisswani.

Organisationen är rustad att ta emot fler patienter i området, men medarbetarnas närvaro måste hela prövas mot säkerhetsläget och det utvärderas löpande, säger Kisswani som var i Syrien 2012 och 2013.

Läs mer

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

Näringsliv

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

”Det här är den bästa dagen”

Snart öppnar nya leksaksaffären

Näringsliv

Snart öppnar nya leksaksaffären

Duo satsar på flera butiker

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Brott

Häktas för sju år gammal våldtäkt på festival: ”Nekar till brott”

Hittades genom dna-prov

”Jag går in till varje träning som om det vore den sista”

Allsvenskan

”Jag går in till varje träning som om det vore den sista”

Mjällby AIF:s Erik Pärsson är tillbaka efter sin svåra skada