Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Föräldrarnas skolbluff lätt att avslöja

Att en hel syskonskara i Skåne under många år kunnat hållas borta från skolan och isolerade från övriga samhället har blivit en ögonöppnare.
Skolinspektionen ska granska om barnens hemkommun har gjort det som krävs för att säkra rätten till utbildning.
Samhälle • Publicerad 3 juni 2019
En syskonskara i Skåne har aldrig gått i svensk skola utan har fått undervisning i hemmet av föräldrarna. Arkivbild.
En syskonskara i Skåne har aldrig gått i svensk skola utan har fått undervisning i hemmet av föräldrarna. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

– Det är allvarliga uppgifter om barn som under så lång tid varit helt utan utbildning, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef vid Skolinspektionen.

Föräldrarna påstod att familjen vistades mycket utomlands och att barnen utbildades via en webbaserad privatskola i USA. Det gick nio år innan kommunen dubbelkollade uppgiften – och då tog det bara några timmar tills bluffen var avslöjad, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Annons

Myndigheter ska inte lita på intyg från vårdnadshavare utan att göra en egen motkontroll, anser skolchefen i barnens hemkommun.

– I alla möjliga sammanhang använder vi vårdnadshavares intyg om olika saker som bevis nog för att något förhåller sig på ett visst sätt, säger skolchefen till TT.

Han anser att det finns skäl för hela Myndighetssverige att ta sig en funderare utifrån det skånska fallet.

– Man behöver fundera på andra sammanhang där man behöver hitta motsvarande rutiner, att man gör en motkontroll och inte bara går på ett intygande genom en namnteckning.

Dokumentation saknades

Om ett barn som är folkbokfört i en kommun inte går i skola i Sverige ska kommunen regelbundet göra en så kallad skolpliktsbevakning. Kommunen ska försäkra sig om att barnen har en skolgång som motsvarar den svenska, trots att de vistas mycket utomlands.

När den nytillträdde skolchefen fick i uppgift att godkänna föräldrarnas intygande om att barnen utbildades utomlands förvånades han över att det i tidigare beslutsunderlag saknades annan dokumentation än föräldrarnas intygande. Han mejlade skolan i USA och fick redan samma dag svaret att barnen inte gick där.

Han blev så tagen av beskedet att han nästa dag tog vägen förbi familjens bostad på väg till jobbet.

– Huset gav en övergiven känsla, med neddragna rullgardiner. Men jag träffade en granne som sade att han hade hört barnröster och jag lyfte på soplocket och såg att det fanns färska sopor, berättar skolchefen.

Han slog larm till socialförvaltningen, som då redan hade fått upp ögonen för familjen efter att ha kontaktats av Skatteverket. En folkbokföringsutredning där hade bland annat visat att barnen i familjen saknade pass, trots att föräldrarna påstod att de arbetade stora delar av året utomlands och då hade barnen med sig.

Få samhällskontakter

Utredningen visade också att pappan fått sjukersättning i nästan tio års tid och att mamman varit sjukskriven i flera år, rapporterar HD/Sydsvenskan. Samtidigt konstaterade Skatteverket att barnen haft få registrerade kontakter med svenska myndigheter – och slog larm till kommunen.

Annons

Barnen tvångsomhändertogs och socialtjänsten polisanmälde föräldrarna för vållande till kroppsskada. Brottsutredningen lades ner av åklagare, enligt HD/Sydsvenskan.

Ordföranden i kommunens barn- och ungdomsnämnd bor i närheten av familjen och hade i flera år hört rykten om att allt inte stod rätt till. I dag är han djupt ångerfull över att han inte reagerade, som privatperson. Det var visserligen utanför hans dåvarande ansvarsområde som politiker och det han hade hört vara bara rykten, men nu tycker han ändå att han borde ha ingripit.

– Utifrån facit ångrar jag mig bittert att jag inte lyfte frågan. Jag satt trots allt i oppositionen och jag satt i gymnasienämnden. Jag hade kanske omvägen kunnat reagera och utgången hade blivit mindre tragisk.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons