Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tegnell: "En markering av allvaret"

239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 4 947 personer bekräftats smittade med coronaviruset.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell börjar kurvan nu bli brant.
Coronavirus • Publicerad 1 april 2020
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Ali Lorestani/TT

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva, men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

Annons

– Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850 000 fall och 42 000 döda.

Anders Tegnell uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges för att bromsa smittspridningen i samhället.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

Markering av allvaret

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen inte bara gäller fall det senaste dygnet.

– De avlidna är framför allt bland de mycket äldre.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat eftersom sjukdomen fått en så stor global spridning, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden om att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, enligt Tegnell.

– Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag.

TT: Trots besöksförbudet på äldreboenden finns det i dag möjlighet för de boende att ta permission för att hälsa på släkt, och sedan återvända till boendet, med risk föra med sig smitta. Är det något som också borde förbjudas?

– Det här ska ses som en markering av allvaret, och som med all reglering måste man titta på den med sunt förnuft och inte försöka hitta vägar runt. Man måste förstå att under just den här perioden är det viktigt att inte träffa andra personer, säger Anders Tegnell.

"Inte nått taket"

Annons

TT: Är det dags att skärpa rekommendationerna vad gäller symtom, så att man borde stanna hemma trots att man är symtomfri om man har en sjuk sambo – med tanke på risken för smitta under inkubationstiden?

– Nej, det skulle bara tillföra en marginell skillnad vad gäller smittspridning, men ställa till med stora problem för delar av samhället som redan i dag är hårt belastade, eftersom väldigt många personer skulle omfattas. Får man inte tillräckligt med personal till exempelvis sjukvården blir effekterna mycket värre, säger Anders Tegnell.

393 personer vårdas eller har vårdats i intensivvård och behovet är fortfarande störst i storstadsregionerna.

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, ser man nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.

TT: Hur nära är man att nå maxtaket vad gäller inlagda på intensivvård?

– Vi har inte nått taket. När vi känner oss trygga med att kommunicera hur nära taket vi är så kommer vi kommunicera ut det som är relevant. Men vi är trygga med att vi inte har nått taket, säger Alexandersson.

Antalet IVA-platser har dock utökats betydligt, säger hon.

– Utifrån den siffran som kommunicerades om vad vi hade som antal tillgängliga fastslagna IVA-platser inför covid-19 så har den siffran gått upp med drygt 300.

Mer tydlighet

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare på onsdagen.

– Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

Annons

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är varje persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra över antalet smittade i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons