Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Flyktingvänlig präst kränktes – 28 döms

Finland • Publicerad 7 juni 2019
En stor grupp personer döms för att ha kränkt en präst i Helsingfors. Arkivbild av domkyrkan i Helsingfors.
En stor grupp personer döms för att ha kränkt en präst i Helsingfors. Arkivbild av domkyrkan i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT

En präst i Finland som tog ställning för asylsökandes rättigheter och ordnade inkvartering i kyrkolokaler tog emot en lång rad kränkande meddelanden och hot. Nu döms 28 personer vid Helsingfors tingsrätt.

Personerna skrev såväl privata som offentliga meddelanden till och om kvinnan. Samtliga döms för ärekränkning och en av dem också för olaga hot. De åläggs att betala henne ett skadestånd som uppgår till totalt runt motsvarande 300 000 kronor, samt hennes rättegångskostnader.

Annons

Utöver de kränkande meddelandena kom det in ett 20-tal klagomål till Helsingfors domkapitel gällande prästens ställningstaganden, rapporterar . Hon har i en intervju med samma tidning sagt att händelserna fått henne att vilja flytta från Finland.

– Jag känner inte igen mig här längre, mängden rasism är så enorm att jag inte kan vara kvar, sade hon då.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons