Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fler räddningsvärn ska utredas

Olyckor • Publicerad 15 juni 2019
Brandbekämpning förra sommaren i Dalarna. Arkivbild.
Brandbekämpning förra sommaren i Dalarna. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

Under förra sommarens omfattande skogsbränder visade sig frivilliga krafter i form av så kallade räddningsvärn vara till stor nytta för de hårt pressade kommunala räddningstjänsterna. Nu får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) regeringens uppdrag att analysera behovet av att inrätta fler räddningsvärn.

Inrikesminister (S) ser räddningsvärn som en viktig resurs för de kommunala räddningstjänsterna vid omfattande och långvariga räddningsinsatser, till exempel vid stora skogsbränder. MSB ska redovisa uppdraget senast i november.

Annons

Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun, hade fullt upp i somras med en skogsbrand i Västerdalarna som spred sig okontrollerat.

– Vi hade aldrig klarat av branden i Torgås om vi inte haft frivillig kraft. De behövs, de gör jättenytta, säger han till .

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons