Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fler odlar ekologiskt i växthus

Tomat, gurka, chili och paprika – nu ökar den ekologiska odlingen av klassiska växthusgrödor i Sverige.
Orsaken?
Lantbruk • Publicerad 11 juli 2019
Tomater – en gröda som kan odlas ekologiskt i växthus. Arkivbild.
Tomater – en gröda som kan odlas ekologiskt i växthus. Arkivbild.Foto: Foto: Jessica Gow / TT /

Även om den största andelen klassiska växthusgrödor som tomat och gurka ännu odlas på vanligt sätt, så intresserar sig allt fler yrkesodlare för ekologisk odling. Och ekoodlingen ökar när det kommer till växthusgrödor, enligt Jordbruksverket.

Förra året var den ekologiskt odlade arealen i svenska växthus 300 000 kvadratmeter – en ökning med 13 procent på ett år.

Odla direkt i jorden

Annons

Vad skiljer då vanlig odling i växthus från den ekologiska?

Det handlar om att spara på energi, undvika utsläpp och dra ner på fossila bränslen. Samt undvika kemisk bekämpning. Men också om att välja att odla med hjälp av organiskt material, berättar Sara Furuhed som är rådgivare inom ekologisk trädgårdsproduktion på Jordbruksverket.

– Det som är utmärkande är att man odlar direkt i jorden. I konventionell växthusodling kan man även odla på andra sätt, som hydroponiskt i vatten eller andra material som stenull, säger hon.

– Många använder stallgödsel, men det kan även göras i vanlig konventionell odling.

Nyttodjur gör jobbet

En utmaning för den ekologiske odlaren är ofta sjukdomar och skadegörare som grödorna lätt drabbas av. Kemisk bekämpning är dock sällan att tänka på, utan får ersättas med annat.

– Man kan använda vissa preparat men de måste vara tillåtna i ekologisk odling. Annars är växthus en bra miljö för mikroorganismer, säger Furuhed och syftar på biologisk bekämpning som syftar till att använda levande organismer för att bekämpa skadegörare.

– Växthus passar väldigt bra för nyttodjur som vill ha lite högre temperatur.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons