1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Finsk kompromiss om EU-budget

EU • Publicerad 14 oktober 2019
Förbipasserande speglas i ett fönster vid EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.
Förbipasserande speglas i ett fönster vid EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Procentstriden är i full gång i kampen om EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27.

Höstens ordförandeland Finland föreslår nu i ett första kompromissutkast att budgeten ska landa mellan 1,03 och 1,08 procent av ländernas samlade inkomster, BNI, berättar den österrikiske EU-kommissionären Johannes Hahn för nyhetsbyrån APA.

Siffran är en bra bit under EU-kommissionens förslag på motsvarande 1,11 procent av BNI, men samtidigt en bra bit över kravet från Sverige och en rad andra "sparsamma" EU-länder om en maxsiffra på 1,0 procent.

Kompromissförslaget ska närmast diskuteras vid EU-ledarnas toppmöte i Bryssel senare i veckan och har tagits fram efter finländska samtal med medlemsländerna under hösten. Bland annat väntas den innehålla en jämnare fördelning mellan de tre stora utgiftsområdena – regionalpolitik, jordbruk och övrigt – jämfört med kommissionens ursprungsförslag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.