Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Filmtittandet ökar – teatern tappar

Kultur • Publicerad 9 juli 2019
Att se på film är den klart vanligaste typen av kulturutövning som svensken ägnar sig åt. Arkivbild.
Att se på film är den klart vanligaste typen av kulturutövning som svensken ägnar sig åt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix/TT

Att titta på film är den klart vanligaste typen av kulturutövande bland svenskarna, och biobesöken har ökat över tid. Samtidigt går färre på teater, visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Förra året såg 92 procent av befolkningen minst en film, samtidigt som 67 procent gick på bio vid minst ett tillfälle. Enligt rapporten har biobesöken ökat långsamt sedan 1989.

Annons

Teaterbesöken har däremot minskat något över tid, enligt rapporten. Förra året gick 39 procent av svenskarna på teater vid minst ett tillfälle, vilket kan jämföras med 47 procent för 30 år sedan.

Enligt undersökningen var de vanligaste regelbundna kulturaktiviteterna (minst en gång i månaden) förra året – vid sidan av filmtittandet – att läsa böcker, fotografera och filma, ägna sig åt hantverk och att spela dator- och tv-spel.

Lyssnande på inspelad musik ingår inte i undersökningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons