Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Filmsommar i lejonets tecken

Sverigebilderna kan bli spännande denna filmsommar – som bjussar på både Norrmalmstorgsdramat och ett midsommarfirande med skrämmande sektvibbar. Kung över både lejon och biopublik blir dock förmodligen nygamla favoriten Simba.
Film • Publicerad 14 juni 2019
Lille Simba gör comeback på bioduken i sommar, i den icke-animerade "Lejonkungen". Pressbild
Lille Simba gör comeback på bioduken i sommar, i den icke-animerade "Lejonkungen". PressbildFoto: Walt Disney pictures

Förhandsintresset för nya "Lejonkungen" är enormt, enligt alla mätningar i USA. Men även i Sverige märks lejonfebern.

– Vi ser ett stort intresse redan nu hos våra biografer. Förhoppningen är att de som såg den som barn och som i dag är 30– 40 år ska gå och se den engelskspråkiga versionen med Beyoncé. Och att de ska gå med sina barn och se den svenskdubbade versionen, säger Johanna Prack, som är filmsättare och biografkonsulent på Folkets hus och parker.

Skräck lockar

Annons

Sommaren kan vara en lugnare period för landets biografer, speciellt på mindre orter. Men skräck lockar allt fler till de biografer som håller öppet. Den mordiska dockan i "Annabelle comes home" väntas dra många ungdomar.

Intresset är även stort för Ari Asters uppföljare till "Hereditary", som skrämde slag på publiken förra året. Hans "Midsommar" utspelas dessutom i Sverige och har svenskar som Liv Mjönes och Gunnel Fred i rollistan.

– Det verkar väl vara mer av en arthousefilm, men det blir alltid extra intressant när det är svenskar med i utländska filmer, säger Johanna Prack.

Ett annat sådant exempel är "Stockholm", som handlar om gisslandramat på Norrmalmstorg 1973. Den amerikansk-kanadensiska produktionen har Noomi Rapace i en roll som bankkassörska. Olof Palme spelas av Shanti Roney och bankrånaren av Ethan Hawke.

..liksom musikfilmer

Dessutom tror Johanna Prack att filmer som redan har haft premiär kan få en ny skjuts under semestertiderna.

– En film som "Rocketman" kan börja locka folk igen. Och Elton Johns musik förknippas ju även med "Lejonkungen", de kanske drar varandra. Musikfilmer går enormt bra nu, hittills i år har "A star is born" och "Bohemian rhapsody" visat fantastiska siffror.

Till den kvoten kan även Beatles-späckade "Yesterday" av Danny Boyle räknas. Filmen handlar om hur den misslyckade musikern Jack plötsligt är den enda i hela världen som minns bandet och dess låtar. Ett faktum han snabbt slår mynt av.

Spännande svenskar

Precis i slutet av sommaren ligger också några potentiella publiksuccéer. "Toy story 4", som går upp 30 augusti, är redan välbokad på Folkets hus och parkers biografer. Samma datum kommer även det svenska storfilmsdramat "438 dagar" som handlar om journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons tid i fångenskap i Etiopen.

– Den är verkligen välproducerad och spännande, trots att man ju vet hur det ska gå, säger Johanna Prack.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons