Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hård marknadsdom mot skrotat bud på Renault

Marknaden reagerar hårt på nyheten om att Fiat Chrysler är missnöjt med den franska statens villkor och drar tillbaka sitt förslag om samgående med Renault.
Enligt den franska regeringen ställde sig Renaults partner Nissan avvisande till det slutliga anbudet.
Ekonomi • Publicerad 6 juni 2019
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

"En uppgörelse hade nåtts om tre av de fyra villkoren. Det som återstod var att erhålla det uttryckliga stödet från Nissan", skriver Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i ett uttalande.

Den franska staten, med 15 procent av aktierna, är största ägare i Renault. Enligt Le Maire har regeringen samtalat konstruktivt med alla parter i förhandlingarna, där också bland andra Renaults partner Mitsubishi ingått.

Annons

Ännu sent på onsdagskvällen såg det ut att bli grönt ljus för fusionen. Enligt en källa pressade de franska förhandlarna Nissan att godta en fusion, och samtalen uppges ha avbrutits tre gånger för ytterligare konsultationer.

Mer inflytande

Men efter ett styrelsemöte i Renault skrev företaget i ett uttalande att styrelsen "inte kunde fatta ett beslut efter det att den franska statens representanter begärt att ajournera omröstningen till ett senare möte".

Den franska staten har begärt att få mer inflytande i det fusionerade företaget, starkare garantier för att franska arbetstillfällen inte försvinner och bättre villkor för franska aktieägare för att kunna godkänna affären, som värderas till 35 miljarder dollar (cirka 330 miljarder kronor) och skulle skapa världens tredje största bilmärke.

Fiat Chrysler svarade tidigt på torsdagen med att dra tillbaka sitt förslag. "Fiat Chrysler är fortsatt fast övertygat om att det finns intresse för sitt erbjudande, men det finns för tillfället ingen politisk vilja i Frankrike för att nå ett avtal", skriver företaget i ett uttalande.

Nytt styrelsemöte

Frankrikes budgetminister Gérald Darmanin hoppas att dörren inte är stängd och uppger att regeringen gladeligen skulle titta på ett nytt förslag om Fiat Chrysler är villigt att återgå till förhandlingsbordet.

– Samtalen kan komma att återupptas framöver, säger han till radiokanalen Franceinfo.

Bruno Le Maire säger att han vill få till ett nytt styrelsemöte för Renault på tisdag.

Marknaden reagerade hårt på att det planerade samgåendet gått i baklås. Aktien i Renault föll med 6,4 procent på börsen i Paris. Konkurrenten PSA-gruppen, med Peugeot och Citroën, steg inledningsvis men stängde oförändrat.

Fiat Chrysler-aktien tappade inledningsvis men stängde 0,1 procent upp i Milano.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons