1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Översvämningar och död i tyfonens spår

Uppemot 35 personer har dött och cirka 150 skadats efter tyfonen Hagibis framfart över Japan.
Delar av staden Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.
Japan • Publicerad 13 oktober 2019
Hus och vägar under vatten efter att floden Chikuma svämmat över.
Hus och vägar under vatten efter att floden Chikuma svämmat över.Foto: Yohei Kanasashi/AP/TT

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Över 100 000 räddningsarbetare, varav runt 31 000 militärer, är inkallade för att hjälpa till. Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Förutom de konstaterat 35 döda saknas elva personer, enligt myndigheterna.

Över 100 000 hushåll var på söndagskvällen lokal tid fortfarande utan el.

– Vi ser en fortsatt stor inverkan i människors liv, säger premiärminister Shinzo Abe, och lovar att kalla in fler räddningsarbetare om det skulle behövas.

"Vi hade tur"

Runt 150 personer har skadats i ovädret, som drog in över Tokyo på lördagskvällen lokal tid. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att lämna sina hem inför ovädrets kulmen, däribland boende vid Chikumafloden.

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen lokal tid.

Hon följde utvecklingen via nyhetsrapportering och väderappar.

– Det var obehagligt, man kunde inte gå någonstans, det blåste verkligen rejält. Vi höll oss borta från fönstren, men vi hade tur.

Fartyg sjönk

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg sjönk sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. Hur många av de tolv i besättningen som klarade sig var inte helt klart. Enligt tidningen Yomiuri omkom fem medan fyra räddades. Tre saknas ännu.

Tåg- och flygtrafik stod till stor del stilla under lördagen, men trafiken har börjat återupptas igen på söndagen, även om hundratals flyg ställdes in även på söndagen.

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara enligt AFP.

Enligt den japanska vädermyndigheten är den nu försvagade Hagibis på väg ut över Stilla havet.

Efterdyningarna tvingade dock arrangörerna av rugby-VM att ställa in ytterligare en match, den mellan Namibia och Kanada.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.