Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fem barn omhändertagna – övergrepp misstänks

Brott • Publicerad 1 juli 2019
Fem barn har omhändertagits från en familj i Örnsköldsvik. Arkivbild.
Fem barn har omhändertagits från en familj i Örnsköldsvik. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fem barn från en och samma familj i Örnsköldsviks kommun omhändertogs förra månaden akut enligt lagen om vård av unga, .

Barnen, flickor och pojkar från lågstadieåldern och uppåt, har vittnat om en vardag med misshandel, sexuella övergrepp och psykiska kränkningar – i ett fall har övergreppen pågått under hela barnets liv.

Annons

Fadern uppges ha begått övergreppen och sagt till barnen att det som sker inom familjen är en hemlighet. Enligt barnen har modern vägrat att tro på deras vittnesmål om övergrepp. Hon har också uttryckt en önskan om att barnen aldrig skulle ha fötts.

– Barnen har lämnat samstämmiga uppgifter, säger Carolina Sondell (S), ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik, till Allehanda.

Förvaltningsrätten, som godkände nämndens beslut om omhändertagande, kom till samma slutsats: barnens berättelser är trovärdiga – de har sannolikt utsatts för såväl misshandel som kränkande behandling.

Missförhållandena uppdagades efter att en skolkurator slagit larm. Polisen har inlett en förundersökning, men båda föräldrarna nekar till brott. Samtliga barn har placerats i olika familjehem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons