Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fängelser överbelagda – intagna får dela

Kriminalvård • Publicerad 14 juli 2019
Flera fängelseanstalter, som den i Norrtälje, har fått det trångt med fler intagna. Arkivbild från 2016.
Flera fängelseanstalter, som den i Norrtälje, har fått det trångt med fler intagna. Arkivbild från 2016.Foto: Jessica Gow/TT

Beläggningen på landets fängelseanstalter har ökat rejält hittills i år, rapporterar .

Det sitter drygt 400 fler intagna på dem jämfört med samma period förra året. Fler utredningar har lett till lagföring, varpå dömda lämnat sedan tidigare överfulla häkten för att avtjäna fängelsestraff.

Annons

Läget är som mest ansträngt på anstalterna som är högst säkerhetsklassade. På Norrtäljeanstalten, där de farligaste sexbrottslingarna sitter, är det nästan fullbelagt hela tiden och intagna tvingas dela celler.

Kriminalvården fick ökade anslag i vårens budgetproposition, men anser att det inte räcker.

– På kort sikt kan vi lösa det med dubbelbeläggning, men på längre sikt behöver vi dels fler platser, dels behöver vi se över vilka former man kan avtjäna sitt straff på, säger Kriminalvårdens ställföreträdande säkerhetschef Jörgen From Nordin till SVT.

En lösning skulle kunna vara att fler får fotboja, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons