Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fängelsedömda fick bidrag som arbetslösa

Nederländerna • Publicerad 6 juni 2019
Intagna i nederländska fängelser tog emot arbetslöshetsersättning. Arkivbild.
Intagna i nederländska fängelser tog emot arbetslöshetsersättning. Arkivbild.Foto: Matthias Rietschel/AP/TT

Hundratals personer har fått nederländsk arbetslöshetsersättning – samtidigt som de sitter i fängelse.

Totalt handlar det om runt 550 intagna som tagit emot bidragspengar, enligt en granskning av tv-programmet Nieuwsuur. I ett fall hade en dömd narkotikalangare tagit emot totalt drygt en miljon kronor, som denne nu måste betala tillbaka.

Annons

En advokat som företräder en annan intagen som tog emot bidrag värt runt 200 000 kronor säger till tidningen De Volkskrant att denne klart och tydligt stod skriven som boende på ett fängelse.

Den politiska oppositionen kallade ansvarig minister Wouter Koolmees till en frågestund för att ställa honom mot väggen.

– Det irriterar mig något enormt, sade Koolmees till de samlade parlamentsledamöterna, och tillade att det delvis berott på att myndigheterna använt sig av en föråldrad databaslösning.

Nieuwsuur avslöjade nyligen att samma myndighet fortsatt att betala ut bidrag till polska arbetare efter att de flyttat från Nederländerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons