Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Falsterbo viktigt i Jenås EM-bygge

De femstjärniga tävlingarna i Falsterbo och Aachen är de sista bitarna i pusslet.
Läggs de rätt har svensk dressyr stor chans att försvara EM-bronset från Göteborg 2017.
Ridsport • Publicerad 12 juli 2019
Förbundskapten Bo Jenå (t v) och hans lag i dressyrens nationstävling i Falsterbo: Juliette Ramel, Malin Wahlkamp Nilsson, Patrik Kittel och Minna Telde.
Förbundskapten Bo Jenå (t v) och hans lag i dressyrens nationstävling i Falsterbo: Juliette Ramel, Malin Wahlkamp Nilsson, Patrik Kittel och Minna Telde.Foto: Andreas Hillergren/TT

Han tar ut sitt EM-lag – de fyra som tävlar plus en reserv – i månadsskiftet. Några veckor senare väntar mästerskapet i Rotterdam.

Helgens nationstävling – Sverige fajtas med Tyskland, Danmark och Nederländerna i Falsterbo – har förstås betydelse för vad Jenå kommer fram till.

Annons

TT: Svårighetsgraden i uttagningen den här gången?

– Det är aldrig lätt att ta ut ett lag. Både häst och ryttare ska vara i form och formkurvan ska helst peka uppåt och allt ska stämma dagen då det gäller. Vi får gå på vad de gjort tidigare under året och hur de håller sin procentkurva, säger Jenå.

"Gå lite på magkänsla"

– Ibland får man gå lite på magkänsla. Vet man att man har tre väldigt stadiga ryttare kan man chansa lite på en fjärde som kan slå till.

Patrik Kittel är given, liksom Therese Nilshagen. Juliette Ramel bör också kunna känna sig säker. Sedan blir det trixigare. Antonia Ramel ligger bra till och en som har chansen är Malin Wahlkamp Nilsson.

– Hon har en grön häst. Det beror lite på hur det går här, lördag och söndag. Hon har en het och känslig häst så jag ställer inte så höga krav på Malin än. Men de kan mycket väl slå till. Går hästen på topp får den bra poäng också.

– Malin har heller ingen rutin i mästerskap, men jag är inte rädd för att satsa på henne om hon gör en riktigt bra ritt här, säger Jenå.

Ligger lågt

Wahlkamp Nilsson, som är knuten till Kittel som elev, ligger lågt kring en EM-debut.

– Vi har starka ryttare som är med i spetstruppen, som varit med. Det är inte riktigt så att jag räknar med en plats i EM. Vi rider på och så får vi se hur det går för mig och för de andra. Det vet vi efter Falsterbo och Aachen. Jag har en häst för framtiden och jag känner ingen press från Jenå, säger hon.

Saknar ni veteranen Tinne Vilhelmson Silfvén i EM-diskussionen? Bo Jenå har svaret:

– Hon har ingen häst just nu som är klar för att kunna vara med. Därför är hon inte aktuell för EM, säger förbundskaptenen.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons