Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

England mästare efter superdrama

England är världsmästare i cricket. För första gången har sportens hemland bärgat mästartiteln.
Men det krävdes osannolik dramatik och förlängning för att engelsmännen skulle få jubla, ända in i Buckingham Palace.
Cricket • Publicerad 15 juli 2019
Englands lagkapten Eoin Morgan lyfter VM-pokalen efter den dramatiska finalen mot Nya Zeeland.
Englands lagkapten Eoin Morgan lyfter VM-pokalen efter den dramatiska finalen mot Nya Zeeland.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Det tog nästan nio timmar av spel, sedan fälldes avgörandet under några dramatiska sekunder i den mest spännande VM-finalen cricketen upplevt.

England besegrade Nya Zeeland efter en i sporten sällan skådad förlängning.

Annons

Nya Zeeland hade tidigt under dagen kommit upp i 241 poäng, så kallade runs. Det behövde England alltså slå för att bli världsmästare. Efter 294 försök hade man knapprat in nästan hela försprånget, men det behövdes ytterligare 15 runs på de sex sista försöken för att komma ikapp.

Ovanlig förlängning

Slagmannen Ben Stokes missade de två första slagen. På det tredje fick han till sportens motsvarighet till en home run och fixade sex poäng. Då hände något mycket ovanligt.

Stokes slog ett slag och sprang in två poäng. Men för att inte bli bränd slängde han sig framåt, och träffade då bollen med sitt slagträ. Bollen studsade rakt ut mot planens sarg, vilket gav England ytterligare fyra poäng – trots att de engelska slagmännen enligt en oskriven regel avstod från att springa in ännu fler poäng.

Snurrigt? Ja, det tyckte till och med den euforiska publiken på Lord's cricket ground i London. Ännu gladare blev de minuten senare när England på de två sista försöken ordnat 241 runs och den ovanliga förlängningen, kallad super overs. Lagen fick då ytterligare sex försök vardera på sig, och de som gjorde flest poäng skulle vinna VM-guld.

Lagen fixade 15 poäng vardera och lika igen. Eller? Nej, England tilldömdes segern efter att ha nått flest fyra- eller sexpoängare – en regel till och med engelska experter tyckte var förbryllande.

Drottningen hälsade

Förvirrat eller ej – England jublade efter ett efterlängtat guld. På plan, på ett överfullt Trafalgar Square mitt i huvudstaden och till och med inne i Buckingham Palace. Kungahuset skickade en glädjehälsning från drottning Elizabeth: "Prins Philip och jag skickar våra varmaste gratulationer till Englands herrlag i cricket efter en spännande seger i dagens VM-final".

Drottningen, som ju även är stadsöverhuvud i Nya Zeeland, fick även följa upp med att även hylla silvermedaljörerna: "Jag sänder även mitt medlidande till tvåan Nya Zeeland, som kämpade så beundransvärt i dagens match och genom hela tävlingen".

Matchhjälten Stokes tyckte själv att det kändes... "ganska bra":

– Det känns ganska bra, om jag ska vara ärlig. Det är det här vi strävade efter och att vi lyckades är fantastiskt. Jag tror inte att vi någonsin kommer få se en bättre match, säger hjälten Stokes i en intervju på innerplan.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons