Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elefanten i rummet på festernas fest

Nobeldagen är en av årets absolut viktigaste dagar för Svenska Akademien. Men i rummet, eller snarare Blå hallen, finns en enorm elefant – den största skandal som kanske någonsin skakat Akademien.
Metoo • Publicerad 10 december 2017
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Arkivbild.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT
I kväll är det dags för årets Nobelbankett. Arkivbild.
I kväll är det dags för årets Nobelbankett. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När kungligheter och pristagare slår sig ned i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för årets Nobelbankett i kväll är det inte bara fröjd och gamman. En skugga vilar över festernas fest eftersom Svenska Akademien, som delar ut Nobelpriset i litteratur, befinner sig i djup kris.

Principiellt åt helvete

I november vittnade en lång rad kvinnor i Dagens Nyheter om att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till den mäktiga institutionen. Efter DN:s granskning har Akademien klippt alla band till mannen, den så kallade kulturprofilen. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Annons

I en intervju i Svenska Dagbladet säger nu Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att det har varit "principiellt åt helvete" att mannens verksamhet fått ekonomiskt stöd av Akademien eftersom det inneburit att man brutit mot jävsregeln. I samma intervju säger dock Horace Engdahl, som var ständig sekreterare mellan 1999 och 2009, att det finns möjlighet att göra avsteg från regeln om det uppfyller "ett förnuftigt ändamål".

Akademien har nu tillsatt en utredning som ska genomlysa ledamöternas relation till kulturprofilen och särskilt om han har haft något inflytande, direkt eller indirekt, över Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering.

Danius utsatt

Efter Akademiens första sammankomst sedan skandalen briserat bekräftade Danius att såväl ledamöter som ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av kulturprofilen. I SvD:s intervju berättar hon att hon personligen blivit föremål för ett "skamligt förslag" från mannen.

– Jag har inte velat tala om det, för jag ville inte ställa mig i vägen för de kvinnor som har varit med om riktigt, riktigt vedervärdiga saker. Det har inte jag, säger hon.

I intervjun beskriver Danius den där första sammankomsten som historisk. Den fick ta så lång tid som behövdes, eftersom det framkom privata saker var stämningen både ledsen och besviken. Några ledamöter kände sig till och med förrådda.

– Det här är ingenting som flyger förbi ledamöternas huvuden, det drabbar oss alla i hjärtat. Så vår hållning är att allt som nu framkommer, som är komprometterande för vår del, måste upp i ljuset. Vi måste i handling visa att vi gör allt för att något liknande aldrig får upprepas, säger hon.

Sara Haldert/TT /TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons