Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drygt en elsparkcykelolycka om dagen i Oslo

Norge • Publicerad 6 juni 2019
I Oslo inträffade i snitt 1,2 olyckor med elsparkcykel per dag under april och maj. Arkivbild.
I Oslo inträffade i snitt 1,2 olyckor med elsparkcykel per dag under april och maj. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I Oslo skadades under april och maj 75 personer i olyckor med elsparkcyklar. Det är i snitt 1,2 olyckor per dygn, rapporterar akutvården i den norska huvudstaden. Siffrorna gäller alla elsparkcyklar, även de i privat ägo.

I Sverige förs en livlig debatt om säkerheten efter en dödsolycka med en elsparkcykel i Helsingborg i maj, men eftersom olycksstatistiken i Sverige saknar en kategori för just elsparkcyklar är det svårt att veta hur vanliga de är.

Annons

I Norge finns siffror att redovisa. Fler män än kvinnor har skadats och snittåldern är 29 år. Av de 75 olyckorna betraktas två som allvarliga: ett handledsbrott och en bruten ankel.

Det framgår också att det är vanligare att skadas på sparkcykel utan eldrift. Under april och maj rapporterades 105 sådana olyckor i Oslo.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons